Felelősségre vonják a hétfő reggeli törvénytelen tüntetés szervezőjét

Gyülekezési joggal visszaélés miatt indított szabálysértési eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a hétfő reggeli, Belügyminisztérium előtti törvénytelen tüntetés szervezője ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapértesülés szerint Horgas Péter, a Soros-féle Főnix Mozgalom alapítója szervezte a be nem jelentett ülősztrájkot.

2023. 04. 26. 16:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség vezetői már többször is kijelentették, hogy minden, a gyülekezésről szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényt tudomásul vesznek, ezeknek a demonstrációknak azonban a jogszabályi kereteken belül kell maradniuk. A törvény előírásait be nem tartókkal szemben viszont továbbra is fel fognak lépni. Mint ahogy teszik a hétfői, törvénytelen demonstrációk esetében is.

Mivel nem jelentették be, törvénytelen volt a Belügyminisztérium előtti, hétfő reggeli demonstráció, amikor többen leültek a főbejárat előtti járdára és akadályoztak az épületbe való belépést. A rendőrség eltávolította a törvénytelenül tüntetőket. Amint azt a Magyar Nemzet megtudta, eljárást indítottak a szervezővel szemben.

„A Belügyminisztérium épülete előtt 2023. április 24-én 6 óra 42 perctől 8 óra 15 percig tartó, be nem jelentett gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés miatt indított eljárást” közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya. A rendőrség nem nevezte meg a szervezőt, ám lapértesülés szerint a törvénytelen tüntetést egy Soros-hálózathoz kötődő aktivista szervezte.

Ki a szervező?

Az Origó írt arról, hogy Horgas Péter, a Soros-féle Főnix Mozgalom alapítója szervezte a be nem jelentett ülősztrájkot a Belügyminisztériumhoz.

Horgas Péter, a Főnix Mozgalom alapítója. Forrás: Origó

 

A portál információi szerint az akció szervezőjének és felszólalójának semmi köze az oktatáshoz. Horgas a Soros-hálózathoz kötődő politikai aktivista, aki mérsékelten sikeres színházi pályáját otthagyva politikai akciókat kezdett szervezni.

Az Origó szerint Horgas a színházvilágban díszlet- és jelmeztervezőként dolgozott, majd az MSZP–SZDSZ-kormány idején, egy rövid időre a Nemzeti Színház kreatív igazgatója volt. A Gyurcsány-korszakban több kisebb társulat tervezője volt, egyre mérsékeltebb sikerrel. A Gyurcsány–Bajnai-kormány bukása után megpróbálta megpályázni a József Attila Színház vezetését, sikertelenül, 2010 után pedig a fő elfoglaltsága a kormányellenes tüntetések szervezése és persze az ottani szereplés lett. 2018-ban a cégével megalapította a Soros-hálózathoz kötődő Főnix Mozgalmat, amivel szintén számos baloldali demonstráció szervezésében vesz részt. A mozgalomban egyébként több volt SZDSZ-es, illetve a párthoz köthető szereplő, aktivista található. 

Az Origó cikke szerint Horgas felszólalt a Soros-hálózat szervezte, gyöngyöspatai kártérítésekkel kapcsolatos tüntetésen, de a Tanítanék Mozgalommal is akciózott közösen.

Könnygázhasználat

Hétfőn azonban nem a Horgas-féle tüntetés volt az egyetlen törvénysértő demonstráció, ahol aztán a rendőrök könnygázt használtak az agresszív demonstrálókkal szemben.

Miután a törvénysértő tüntetők megérkeztek a karmelita kolostorhoz, kordont bontottak. A kordonbontás dulakodásba torkollott, a rendőröknek könnygázt kellett bevetniük. A randalírozók között volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a momentumos Gelencsér Ferenc és Lőcsei Lajos is. A kordonbontás következtében Hadházy Ákos rosszul lett, orvosi ellátást ugyanakkor nem kért, pedig mentőt is hívtak hozzá. A rendőrök őt és más politikusokat, köztük Lőcsei Lajost és Gelencsér Ferencet is kézben vitték ki a tömegből.

Borítókép: Pillanatfelvétel a tüntetésről (Forrás: Hír TV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.