Rendőrökkel dulakodtak Hadházyék, nyomoz az ügyészség

Eljárást indított Hadházy Ákosék karmelita kolostornál történt kordonbontásával összefüggésben az ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak gyanújával tettek feljelentést, miután a független országgyűlési képviselő és társai összetűzésbe kerültek a rendőrökkel.

Munkatársunktól
2023. 04. 27. 13:07
Molotov-koktéllal is készülhetnek a kordonbontók.
Police officers clash with a representative of the Hungarian parliament, Akos Hadhazy (C), as he attempts to dismantle the temporary fence in front of the prime minister's office in Budapest on April 24, 2023. - Clashes between the police and several hundred student protesters occured in the Castle District in Budapest, following the latest in a series of attempts by opposition lawmakers to dismantle the cordon barriers that bar entry to the area. (Photo by ISTVAN HUSZTI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a hatóság is vizsgálatot indított Hadházy Ákos és a momentumos politikusok április elején a karmelita kolostornál történt balhéja miatt.

A történtek előzménye, hogy a momentumos politikusok először március 14-én álltak neki az építési területet védő kordonok lebontásának. Az akcióban részt vevő Hadházy Ákos Facebook-oldalán megosztott bejegyzésből akkor az is kiderült, hogy az ellenzéki politikusok egy plakátot ragasztottak fel a karmelita kolostor épületére, amelyen hét pontban foglalták össze a Magyarország megújítására vonatkozó elképzeléseiket.

Április 5-én aztán ismét a karmelita kolostor bejáratát őrző kordont akarta lebontani a Momentum néhány politikusa és Hadházy. Miután a rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont, Hadházy Ákos váratlanul nekivetette magát a kordonnak, majd dulakodásba keveredett a rendőrökkel. Az „akcióhoz” a momentumos Gelencsér Ferenc és Tóth Endre is csatlakozott.

Az eset után Tényi István tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Lapunk megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt válaszolta, hogy a feljelentés alapján az alárendeltségébe tartozó 

Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el, 

ám ennél bővebb tájékoztatást nem kívántak adni.

 

Hétfőn is tüntettek, több eljárást indított a hatóság

Megjegyzendő, hogy az ellenzéki képviselők és több tüntető pár nappal ezelőtt is konfliktusba keveredtek a rendőrökkel. Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, hétfő reggel volt egy törvénytelen, míg aznap délután egy bejelentett, jogszerű gyűlés a Belügyminisztérium előtt, amelynek befejezése után többen a karmelita kolostorhoz vonultak, ahol újabb, be nem jelentett gyűlést tartottak. A szervezők ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

A rendőrség tájékoztatása szerint a kolostornál összegyűlt demonstrálók közül „többen erővágóval, más eszközökkel és testi erővel szándékosan megrongáltak több kerítéselemet”. Az eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

A rendőség hangsúlyozta azt is, hogy amikor a be nem jelentett gyűlés agresszíven fellépő résztvevői a kordon feldöntésével már a rendőrök testi épségét veszélyeztették, az egyenruhások könnygázt alkalmaztak. 

A rendőrség – a rendelkezésre álló adatokat értékelve – az április 24-i események miatt hivatalos személy elleni erőszak gyanújával feljelentést készül tenni a Központi Nyomozó Főügyészségen 

– tették hozzá.

A helyszíni felvételek szerint a kordon feldöntésében országgyűlési képviselők is részt vettek, soraikban Hadházy Ákossal. Amennyiben ellenük is fennáll a megalapozott gyanú, akkor a legfőbb ügyésznek kell kérnie a mentelmi joguk felfüggesztését az Országgyűléstől.

Borítókép: Kordonbontás a karmelita kolostornál (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.