Eltérő helyzetben vannak a határon túli magyar közösségek

A külhoni magyarság autonómiaesélyeiről és az önkormányzatiság helyzetéről tárgyalt a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 18:04
Fotó: Forrás: Facebook/Zsigmond Barna Pál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külhoni magyarság autonómiaesélyeiről és az önkormányzatiság helyzetéről volt szó a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportja szerdai, budapesti ülésén. Zsigmond Barna Pál (Fidesz), a testület társelnöke az ülés után elmondta: a tanácskozáson a határon túli magyar pártok képviselői számoltak be az aktuális helyzetről. Sorra vették az egyes utód- és szomszédos országokban a magyar közösség helyzetét, azt, hogy az önkormányzatiság területén milyen pozíciókkal rendelkeznek a magyar pártok és érdekképviseleti szervezetek. Kifejtette: a háború miatt a legszomorúbb a helyzet Kárpátalján.

Szerbiában kifejezetten jó a helyzet, és jó tendenciákat látni Székelyföldön, illetve a Felvidéken is

– értékelt. Közölte: beszámoló hangzott el arról is, hogy a népszámlálási adatok tükrében hogyan alakult az adott közösség sorsa.

Zsigmond Barna Pál összegzése szerint a harcot soha nem szabad feladni. A kétoldalú kapcsolatok, a nemzetközi jogérvényesítés területén egyaránt voltak és lesznek sikeres és nehezebb időszakok. De épp a szerbiai magyarság példája bizakodásra ad okot, ott 15–20 évvel ezelőtt háborús helyzet volt, és ma a legjobb helyzetben lévő nemzeti közösség. – Ez adhat reményt a kárpátaljai magyarok vonatkozásában is – tette hozzá a fideszes politikus.

Jelezte: konszenzus alakult ki, hogy a fellépést folytatják a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében és a nemzetközi porondon is, hogy európai és világszinten szülessenek normák a nemzeti kisebbségek védelme érdekében.

Keresztes László Lóránt (LMP), a testület másik társelnöke megjegyezte: az ülésen a kormánypártok mellett a Mi Hazánk és az LMP vett részt. Egyetértés volt abban, hogy rendkívül súlyosak a kihívások, és a jelenlegi helyzet nehezíti a területi önrendelkezés biztosításáért folytatott küzdelmet. Elmondta, áttekintették a különböző politikai lépéseket, törvényeket, amelyek az egyes országokban napirendre kerültek. A politikus beszámolója szerint az ülésen hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az anyaországi politika egységesen lépjen fel az önrendelkezés biztosítása, a magyarok jogérvényesítése és ezek nagyobb sikere érdekében.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál (Fotó: Facebook/Zsigmond Barna Pál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.