Genderideológiát is oktathatnak egy amerikai iskolában Nagykovácsiban

Az iskola bukaresti testvérintézményében sokkal nyíltabban vállalja LMBTQ-lobbi iránti elköteleződését.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 12:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar olvasóközönség számára nem ismeretlen, hogy a genderideológia oktatása az Egyesült Államok iskoláiban általánosan elterjedt. Még akkor is, ha sok ottani szülőnek sem tetszik, vagy nem tartják helyesnek, hogy egészen kicsi gyerekek is szembe találkoznak az LMBTQ-tematikával az iskolában. Több jel azonban arra enged következtetni, hogy 

az LMBTQ-ideológiai oktatása a Nagykovácsiban működő American International School of Budapest (AISB) magániskolában is megvetette a lábát. 

Az intézményben oktatott társadalomismeret keretében a „jövőre irányuló tanulásra való összpontosítás részeként” az AISB támogatja a diákokat a személyre szabott tanulásban azáltal, hogy együttműködik más oktatási szolgáltatókkal, például a Global Online Academyvel (Globális Online Akadémia, GOA).

A GOA internetes felületén található egy 2021-es cikk, amely az AISB-vel való együttműködésükről szól. „Ebben a tanévben több mint 70-en jelentkeztek a GOA féléves hallgatói kurzusaira, az AISB diákjai olyan témákat fedeznek fel, mint a bioetika, a vállalkozói tevékenység globális kontextusban, a nemek és a társadalom, a bevezetés a pszichológiába és a grafikai tervezés” – olvasható az írásban. A „nemek és társadalom” kurzus angol eredeti nevén „gender and society”. Ismerve az amerikai oktatási rendszert átható progresszív irányvonalat, az eddigiek ismeretében joggal feltételezhető, hogy 

nem a férfiak és nők társadalomban betöltött eltérő szerepeiről szólhat a kurzus, hanem a genderideológia által legyártott, száznál is több szexuális orientáció és nemi identitás rejtelmeibe vezetik be a diákokat.

Az iskolába való jelentkezéskor a gyermek adatainál természetesen megkérdezik a nemét is, itt azonban a fiú vagy lány mellett már a nembináris nemi identitás is megjelölhető. Az egyik tanár profilja pedig megtalálható a Twitteren is, ahol kiírta az általa használt névelőket, ez pedig az LMBTQ-ideológiát támogatók bevett szokása. 

Az iskola bukaresti testvérintézményében sokkal nyíltabban vállalja LMBTQ-lobbi iránti elköteleződését, mint a Nagykovácsiban található intézmény – talán a hazai gyermekvédelmi törvény miatt.

A bukaresti amerikai iskolában pár évvel ezelőtt indították el az első LMBTQ-klubot. „Fontos felismerni, hogy sok olyan diák van, aki tinédzserként küzd az identitásával” – nyilatkozta az egyik diák, aki a csoport tagja, az iskolaújságnak. „Remélem, hogy meg tudjuk változtatni a családról alkotott hagyományos felfogást, hiszen a család sokféleképpen létezhet együtt” – tette hozzá. Ugyanitt az iskolaújságban számoltak be arról is, hogy az iskolai Amnesty International csoport „emberi jogok hete” címmel szervezett tematikus hetet az intézményben. Ennek keretében a pénteki napon LMBTQ-napot és szexuális felvilágosítást is tartottak. Az iskolának még saját Pride-tanácsadó tanára is van.

Végső soron tehát érthető a szülők igyekezete, hogy gyermekeiknek minden lehetőséget biztosítsanak, segítsék őket a nyelvtanulásban, akár drága magániskolába küldve őket. De talán az sem mindegy, hogy az intézmény milyen ideológiát akar rátukmálni a gyermekekre.

Nagykovácsiban működik az American International School of Budapest (AISB) egy független, fizetős, koedukált nappali magániskola, amelyet egy igazgatótanács irányít. Az intézményt az Egyesült Államok Nagykövetsége alapította 1973-ban, az Egyesült Államok kormányalkalmazottak hozzátartozóinak ellátására a gyorsan növekvő nemzetközi népesség, köztük a helyi és a külföldön élő üzleti és diplomáciai közösségek gyermekeinek igényeit is kielégíti. A diákok számára két diploma minősítésű végzettség áll rendelkezésre: az American High School (AISB) Diploma és az IB Diploma. 117 teljes munkaidős és öt részmunkaidős munkatársa van az iskolának, amelybe óvodás kortól gimnáziumi végzősig 943 gyermek jár ebben a tanévben – a diákok húsz százaléka magyar.

Az AISB tanterve a honlapon található leírás szerint az amerikai oktatási modellen alapul, nemzetközi megközelítésben és kontextusban. Az oktatás angol nyelven folyik. A tanárok a „kritikus gondolkodást, a kutatást és a kreativitást előtérbe helyező, vonzó, kutatásalapú oktatási módszereket” alkalmaznak. Minden tantárgynak vannak meghatározott egységei a tantervben elfogadott szabványok és referenciaértékek alapján. A diákok általában nyolc tantárgyat tanulnak, amelyek az angol nyelv, a világnyelvek, társadalomismeret, természettudományok, matematika, testnevelés, művészetek vagy tervezési technológia.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.