Három nap alatt elkapták az adathalász ukrán kiberbűnözőket

Mindössze három nap telt el azután, hogy egy bank jelentette a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, hogy adathalász kiberbűnözők több mint tízmillió forintos kárt okoztak ügyfeleiknek, a BRFK nyomozói már is elfogták a két ukrán férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekménnyel, és akiket a bíróság letartóztatott.

2023. 04. 26. 12:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói három napon belül azonosítottak, majd elfogtak két ukrán férfit, akik a megalapozott gyanú szerint bankkártyák adataival éltek vissza.

Dmytro K.-t és Artur S.-t gyanúsítotti kihallgatásukat követően a nyomozó hatóság őrizetbe vette, valamint előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság elrendelt. 

Egy bank feljelentése alapján derült ki, hogy valaki 2023 márciusát megelőzően több tucat ügyfelüknek küldött adathalász linket tartalmazó sms-üzenetet, majd az így beszerzett adatokkal csalásokat követtek el, és több mint tízmillió forint kárt okoztak.

A BRFK információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Az adathalászathoz használt SIM-kártyák egy része. Forrás: BRFK

A feljelentés adatai szerint az ismeretlen csaló egy dán országhívójú telefonszámot használva a bank hatvan ügyfelének küldött adathalász hivatkozást tartalmazó sms-t. Ebben az állt, hogy az ügyfél bankkártyája le van tiltva, ezért szükséges a linken keresztül bejelentkeznie a bank oldalára, és frissítenie a kártya adatait. A bank mellett országszerte összesen 19 ügyfél tett feljelentést, akik közül hárman budapesti lakosok. A nyomozást valamennyi feljelentést illetően a BRFK folytatja, ahol az online csalások felderítésére külön nyomozócsoport alakult.

Az adathalászok több ezer sms-t küldtek szét. Forrás: BRFK

Az adathalász linkkel megszerzett bankkártyaadatokat az elkövetők 2023. március 7. és 22. között egy e-pénztárca szolgáltatáshoz beregisztrálták, majd három különböző helyszínen okos-ATM-készülékek használatával 18 sértett számlájáról összesen csaknem hárommillió forintot vettek fel. Az úgynevezett okos-bankautomaták lehetővé teszik a bankkártya fizikai jelenléte nélküli készpénzfelvételt. 

A digitális nyomok elemzése során a gazdaságvédelmi nyomozók a feljelentés megtételét követő 72 órán belül azonosították a pénzt felvevő Dmytro K.-t, továbbá a vele kapcsolatban álló Artur S.-t.

A budapesti nyomozók a két ukrán férfit április 4-én Budapesten elfogták, majd előállították őket. Mindkettőjüket 19-rendbeli információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki.

Az albérletekben tartott kutatás során a rendőrök tíz okostelefont, két tabletet, egy laptopot, két okosórát, 42 darab SIM-kártyát, majd négyszázezer forint értékű hrivnyát, dollárt és dán koronát, továbbá több mint 12 millió forintot érő kriptovalutát foglaltak le.

A laptopon és a telefonokon több tízezer magyar telefonszámot tároltak, amelyeket a bűncselekmény elkövetéséhez használtak fel. Ezek feldolgozása még tart, azonban az elemzések alapján megállapítható, hogy az elkövetők az elfogásuk napján is több ezer félrevezető tartalmú sms-t küldtek el, amelyek megtalálhatók voltak az általuk használt mobiltelefonokban.

Borítókép: Nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le – 12 millió forint értékű kriptovaluta mellett – a két ukrán gyanúsítottól. (Forrás: BFRK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.