Helyszíni szemlét tartottak Tordai Bence házánál

Az építkezés miatt több eljárás is zajlik, egyebek mellett a Párbeszéd politikusa perben áll a kormányhivatallal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 11. 18:17
TORDAI Bence
Budapest, 2022. október 24. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetõ-helyettese felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságügyi szakértő tartott helyszíni szemlét kedden Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnökének budai ingatlanánál. Az igazságügyi szakértő és kéttagú kísérete kedden 15 órakor jelent meg az Attila utcai ingatlannál. 

A szakértő a mintegy másfél órán át tartó helyszíni szemle előtt és után sem nyilatkozott a jelen lévő újságíróknak. Tordai Bence szintén nem felelt az újságírói kérdésekre.

Ahogy arról lapnuk beszámolt, a szakértő annak eldöntésében működhet közre, hogy az ellenzéki politikus szabálytalanul építtette-e II. kerületi házát. Felidéztük, hogy az építkezés miatt több eljárás is zajlik, miután Tordai Bence perben áll a kormányhivatallal, amely éppen a bírósági procedúra miatt függesztette fel az ügyben korábban megindult építésügyi eljárást. A kivitelező ellen pedig a rendőrség vizsgálódik csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt.

Ismert: Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon, ehhez képest a telken látszólag teljesen új házat alakítottak ki. A balliberális politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, a munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai Bence hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Miután Tordai Bence benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légi felvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. Az adatok alapján 2022 augusztusában megtagadták a hatósági bizonyítvány kiadását.

A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontottak, bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt.

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ez esetben nincs szó ilyesmiről. A szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám azt egyelőre felfüggesztették, ugyanis a Párbeszéd társelnöke a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést; a törvényszék pedig szakértői bizonyítást rendelt el.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.