Megvan, mi lesz a feladata a következő magyar űrhajósnak

A leendő asztronauta 12 magyar fejlesztésű műszert is visz magával az űrállomásra.

Munkatársunktól
2023. 04. 03. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leendő magyar űrhajós nyolc tudományos kísérletet folytat le körülbelül egy hónap alatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette: a kísérleteket magyar egyetemekkel közösen választották ki a programra, és az űrhajós 12 magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az űrállomásra.

A tárcavezető azt írta, hogy célegyenesbe érkezett a magyar nemzeti kutatóűrhajós-program, 244 jelentkezőből már kiválasztották azt a négy embert, aki részt vesz a további felkészülésben az űrrepülésre. Mint ismertette, a kormány az amerikai Axiom Space-szel együttműködésben hajtja végre a missziót, amelynek részleteiről hétfőn telefonon egyeztetett a vállalat vezérigazgatójával, Michael Suffredinivel. 
Az Axiom Space és az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) közötti tárgyalások alapján az űrrepülés várható időpontja a jövő év vége vagy 2025 eleje lesz. A misszióról szóló szerződést hamarosan aláírják – olvasható a bejegyzésben.

Borítókép: Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András űrhajósjelöltek (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.