Tiltott támogatás a Kétfarkú Kutya Pártnál

Az ÁSZ jelentése szerint a viccpárt gazdálkodása több esetben nem különült el saját alapítványának gazdálkodásától.

Magyar Nemzet
2023. 04. 25. 12:12
A Kétfarkú Kutya Párt elnöke, KOVÁCS Gergely
Budapest, 2022. április 4. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a párt eredményváró rendezvényén, a fõvárosi Metro Clubban az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját alapítványától fogadott el tiltott támogatást a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amelynek 2020–21-es pénzügyi kimutatása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a forrásokat, a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el – közölte az ellenőrzést végző Állami Számvevőszék. Mint írták, 

a Kétfarkú Kutya Párt az ellenőrzött időszakban az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítványától – a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el 5 613 424 forint vagyoni hozzájárulást. Ennek megfelelően a viccpárt alapítványa sem tartotta be a törvényi előírásokat, hiszen tiltott vagyoni hozzájárulást nyújtott a pártnak.

 Mégpedig úgy, hogy a kutyapárttal közös használatú ingatlan bérleti díját az ellenőrzött időszakban önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá a közös rendezvény (táboroztatás) kapcsán a 2020. és 2021. években a táborral kapcsolatos ráfordításokat a párt helyett finanszírozta. 

Az ÁSZ jelentése szerint ráadásul a viccpárt gazdálkodása több esetben nem különült el saját alapítványának gazdálkodásától, ami kockázatot jelent a párt jogszabályi kötelezettségei teljesítésére, valamint az engedélyezett forrásból történő, szabályos gazdálkodására vonatkozóan.

A jogszabályi tilalom ellenére elfogadott támogatás értékét a vonatkozó törvényi rendelkezésekben foglaltaknak megfelelően 

a párt köteles a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell. 

A Kétfarkú Kutya Párt a tavalyi országgyűlési választáson ugyan nem ugrotta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt, de mivel az egy százalékot meghaladta az elért eredményük, alapítványával karöltve mintegy 100 millió forintos éves állami költségvetési támogatásra jogosult.

Borítókép: Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke (MTI/Mohai Balázs)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.