Törvénysértő döntést hozhattak idősebb Lomnici Zoltánék kitiltási ügyében

Tovább bonyolódik idősebb Lomnici Zoltánék romániai kitiltási botránya, a román legfőbb ügyész ugyanis hét hónap után elutasította az ügyben tett feljelentést. Csakhogy a volt főbíró szerint a határozat törvénysértő, ami ellen panaszt nyújtanak be, és kérik az ügy teljes körű kivizsgálását.

2023. 04. 26. 12:46
Budapest 20180712 Vegyes 2018 Lomnici Zoltán jogász Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panasszal él idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő a román legfőbb ügyész kitiltási ügyben született elutasító határozata ellen – erről a volt főbíró tájékoztatta a Magyar Nemzetet. Mint azt korábban megírtuk, idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József azok után tett feljelentést Gabriela Scutea román legfőbb ügyésznél, hogy a román kormányzópárt képviseletében Mirela Adomicai (PSD), a képviselőház tagja kezdeményezte az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének és Tóth Kálmánnak, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökének a kitiltását Romániából. A parlamenti képviselő tette ezt azért, mert nehezményezte, hogy idősebb Lomnici és Tóth Kálmán kitüntetést adott át a terrorizmus miatt elítélt, majd szabadlábra helyezett két székely fiatalnak, Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

Beke István az idősebb Lomnici Zoltánéktól kapott kitüntetéssel. Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa

Amikor Mirela Adomicai az ügyben hivatalos levélben fordult Bogdan Aurescu külügyminiszterhez, akkor a parlamenti képviselő a részleges titkosítás ellenére azt állította, hogy a két székely elítélt egy gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron. Ez azonban új információ volt, ami sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepelt.

Emiatt idősebb Lomnici Zoltánban és Kulcsár-Terza Józsefben felmerült a gyanú, hogy súlyos jogsértés történhetett, állam- vagy szolgálati titkot sérthettek, vagyis Mirela Adomicai olyan információkat hozhatott nyilvánosságra, amelyekhez eleve hozzá sem juthatott volna.

Ráadásul ha ez így történt, akkor nemcsak a román parlamenti képviselő követhetett el bűncselekményt, hanem az is, akitől a titkos információkat megkapta. Az ügy tisztázása érdekében idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József tavaly szeptemberben tett feljelentést.

A legfőbb ügyész most, hét hónap után válaszolt a beadványra, és elutasította a feljelentést, mondván, a hosszú vizsgálat után elkészült határozat szerint a román képviselőnő nem bűnös. A dokumentumban arra hivatkoztak, hogy a lehallgatott beszélgetésben egy karácsonyi időpont kapcsán szerepel annak lehetősége, hogy megrongálnak egy gázvezetéket. Csakhogy a képviselőnő a román külügyminiszterhez írt kérelmében más helyszínről, időpontról és a bűncselekmény megkísérléséről ír, míg a legfőbb ügyész csupán elhangzott mondatokat említ

– hangsúlyozta idősebb Lomnici Zoltán. Hozzátette: így nyilvánvaló, hogy az elutasító határozat nemcsak határidőn túl született meg, de törvénysértő is, ezért is élnek panasszal. Ebben kérik az ügy teljes körű kivizsgálását.

Fontos tudni, hogy idősebb Lomnici és Kulcsár-Terza az üggyel kapcsolatban először közös levélben Marcel Ciolacuhoz, a román képviselőház elnökéhez fordult, de választ nem kaptak. Keresték a kitiltási botrány apropóján Bogdan Aurescu román külügyminisztert is, de a tárcavezető azt állította: nem az ő hatáskörébe tartozik az ügy. Kulcsár-Terza József román parlamenti képviselő ezután a román belügyminiszterhez fordult.

Ami pedig Beke István és Szőcs Zoltán bírósági perét és elítélését illeti, éppen kedden írtunk arról: a román titkosszolgálatoknak érdekében állhatott, hogy a két székely fiatalembert terrorizmusért ítéljék el.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.