A Norbi Update-termékek forgalmazója megtévesztette a fogyasztókat

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított az ügyben, több tízmillió forintra büntették a céget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 06. 13:55
Fotó: Fotó: Szabolcs László / Mediaworks
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a termékek hatásaival, összetételével és a diéták eredményességeivel kapcsolatban is megtévesztette a fogyasztókat a Norbi Update-termékek forgalmazója – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata. A GVH szombati közleményében kiemelte: a vállalkozás együttműködött a hatósággal és elismerte a jogsértést, így mérsékelt bírságot szabtak ki, ám még ez is negyvenmillió forint volt. 

A cég egyébként is viharos időszakon van túl, nemrég derült ki, hogy az alapító, Schobert Norbert kiszállna az üzletből és inkább felesége vállalkozására koncentrálna.

A GVH szakemberei bő egyéves időtartamot vizsgálva összesen 280 videóbejegyzést néztek át, és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételéről, hatásairól, a cég piaci pozíciójáról, illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságáról.

A videók megalapozatlanul hirdették az Update-termékeket egészségre ható tulajdonságra, valamint betegségek megelőzésére, kezelésére utaló állításokkal (pl. „elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás”).

A posztok emellett megtévesztő állításokat tettek az Update-termékek összetételével kapcsolatban (pl. „cukormentes, csökkentett a szénhidráttartalma”), valamint megalapozatlanul állították a cég piacelsőségét. A videóbejegyzések szintén jogsértően keltették azt a benyomást, hogy az Update márkához köthető táplálkozás mindenki számára alkalmas az egészségi állapot megőrzésére, javítására, a betegségek megelőzésére, kockázatuk csökkentésére – elhallgatva, hogy az egyéni egészségügyi körülmények erősen befolyásolhatják a szóban forgó diéták alkalmazhatóságát.

Borítókép: Schobert Norbert (Fotó: Mediaworks/Szabolcs László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.