Deutsch Tamás: Azonnali válaszokat várunk Brüsszeltől!

A Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos híreket haladéktalanul tisztázni kell, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 20. 12:00
null
Borítókép: Deutsch Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haladéktalan, mellébeszélés nélküli, egyértelmű és világos választ vár Brüsszeltől Ukrajna Magyarországgal szembeni, újabb súlyos zsarolásával kapcsolatban Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos hírek kapcsán kijelentette: 

ezt a súlyos és gyalázatos zsarolási ügyet haladéktalanul tisztázni kell.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért azonnali választ igénylő írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz – tájékoztatott Deutsch Tamás. Mint mondta, nemrég kiderült, hogy egy februári találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság-kőolajvezetéket, amely létfontosságú Magyarországnak. Tény az is – folytatta –, hogy az ukrán Ukrtransnafta vállalat vezérigazgatója, Volodimir Cependa egy feljegyzésben azt közölte: ha Ukrajna feltételeit nem teljesíti Magyarország, akkor elzárják a kőolajvezetéket, és Brüsszelből, a brüsszeli bürokráciától, a bizottság munkatársaitól azt az üzenetet kapta, hogy nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást Magyarország felé – magyarázta a Fidesz EP-képviselője, jelezve: bár napok teltek el, de Brüsszel még mindig hallgat az ügyben.

Az Európai Bizottság felé intézett kérdések Deutsch Tamás Facebook-bejegyzésében is elérhetőek. 

Tarthatatlan, hogy nem kapunk válaszokat Brüsszeltől, hogy a brüsszeli bürokraták, az Európai Bizottság vezetőinek közvetlen munkatársai valóban azt a súlyos, az ország szuverenitását veszélyeztető lépést javasolták-e a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránoknak, hogy állítsák le a kőolajszállítást 

– fogalmazott Deutsch Tamás. A képviselőcsoport ezért választ vár arra: igaz-e, hogy a bizottság bármely tisztviselője hivatalosan vagy informálisan jelezte az ukránoknak, hogy állítsák le nyugodtan a kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást. Azt is tudni szeretnék, javasolta-e valaha a bizottság harmadik országoknak, hogy korlátozzák bármely európai uniós tagállam energiaellátását. Ezek mellett pedig választ várnak arra is, hogy az Európai Bizottság minden körülmények között elítéli-e az energiaellátás biztonságának zsarolás céljára történő felhasználását – sorolta a delegációvezető. 

Borítókép: Deutsch Tamás. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilrád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.