Egy éve államfőként

A Nézőpont Intézet legújabb elemzése azt vizsgálta az államfői mandátum első évfordulója alkalmából, hogy hogyan változott Novák Katalin szerepfelfogása és milyen annak megítélése. Ebből többek között kiderült, hogy az államfői szerepfelfogás a nemzeti érdek nemzetközi és a nemzeti egység hazai nagyköveti szerepkörében csúcsosodott ki.

Munkatársunktól
2023. 05. 11. 4:50
NOVÁK Katalin
Budapest, 2023. január 1. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2022. december 30-án. MTI/Sándor-palota Fotó: Sándor-palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke május 10-én töltötte be hivatali idejének első évét. A Nézőpont Intézet elemzésében arra volt kíváncsi, hogy egy esztendőt követően hogyan változott az államfő szerepfelfogása és annak milyen a megítélése a magyarok körében.

Az elemzésből kiderül többek között, hogy a magyarok többsége (55 százalék) tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét. Az államfő személyét ismerők körének 62 százaléka elégedett Novák Katalin köztársasági elnök eddigi munkájával, ez meghaladja a kormánypártok népszerűségét is. Az elemzés szerint a köztársasági elnök munkájával való nagyarányú elégedettség hátterében az áll, hogy tevékenysége összhangban van az elvárásokkal. −Novák Katalin egy év alatt Magyarország első számú nagykövetévé lépett elő − emelte ki a Nézőpont Intézet. Hozzátették: Egy év alatt az államfői szerepfelfogás a nemzeti érdek nemzetközi és a nemzeti egység hazai nagyköveti szerepkörében csúcsosodott ki.

 

A dokumentum kiemelte azt is, hogy a magyarok háromnegyede (76 százalék) szerint a magyar köztársasági elnöknek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia. Ez az elvárás szintén átíveli a pártpolitikai törésvonalakat, hiszen a kormánypártiak (81 százalék) és az ellenzékiek (72 százalék) körében is döntő többségben vannak azok, akik ezt fontosnak tartják. Emellett az államfő személyét ismerők csaknem kétharmada (65 százalék) elégedett azzal, ahogyan képviseli Magyarországot a nemzetközi diplomáciában, ami jelentős javulás a novemberi megítéléséhez (57 százalék) képest. Az utóbbi egy évben világossá vált, hogy Magyarország nemzetközi képviselete jelenti az államfői karakterjegyek zászlóshajóját.

 

− Az államfő alkotmányos munkaköri kötelezettsége a nemzeti egység kifejezése is − hangsúlyozta a Nézőpont Intézet elemzésében. Szerintük ennek megnyilvánulásaként értékelhető, hogy gesztust gyakorolt egyaránt az LMBTQ-szervezetek és a radikális jobboldal felé, miután vendégül látta a Háttér Társaságot a Sándor-palotában, illetve kegyelmet adott Budaházy Györgynek. A panasztörvény visszaküldése a parlamentnek szintén ebbe a sorba illeszthető. − Összességében a köztársasági elnök egyévnyi munkájának népszerűsége mögött kiforrott szerepfelfogás áll: Novák Katalin a nemzeti érdek nemzetközi, illetve a nemzeti egység hazai első számú nagykövete − emelte ki a Nézőpont Intézet.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2022. december 30-án. (Fotó: MTI/Sándor-palota)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.