Orbán Viktor: Éljen Veszprém! Éljen az Európai Unió + videó

Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? – tette fel a kérdést Orbán Viktor Veszprémben az ActiCity megnyitóján. A miniszterelnök szerint Veszprémről beszélni hálás, Európáról beszélni viszont körültekintést kíván. A kormányfő ugyanakkor úgy véli: ha szerencsénk van, megtaláljuk az egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az európai öntudat között.

Harangozó Éva - Máté Patrik - Ternovácz Áron
2023. 05. 12. 10:04
ORBÁN Viktor
EKF - Felavatták a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023-ban. Veszprémről beszélni hálás, Európáról beszélni viszont körültekintést kíván – fogalmazott Orbán Viktor Veszprémben az ActiCity megnyitóján. A miniszterelnök kijelentette: Veszprém fejlődése 2010 óra sikertörténet. – Az itt élőket úgy ismerem, mint akik mindig büszkék voltak veszprémi mivoltukra. Szinte tapintható a polgári kultúra, a pannon műveltség és öntudat – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy 

mindig csodálattal bámulta a dombokra épült Veszprém romantikus látképét.

– A kormány teljes szívvel támogatta, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa – szögezte le. A miniszterelnök köszönetet mondott Navracsics Tibor miniszternek, hogy elősegítette Veszprém kulturális fővárosi címet.

 

Európáról beszélni nehéz feladat 

Orbán Viktor a beszédében úgy fogalmazott: a veszprémiek elutasították az önzés csúnya szokását, és igazi közösséget építettek ki a Balaton-parti településekkel, hogy beillesszék őket a kulturális élet programjaiba. A kormányfő kiemelte: Európáról beszélni nehéz feladat. Orbán Viktor megköszönte az uniónak, hogy Veszprém, így Magyarország mellett döntöttek. Szerinte 

Veszprém példája mutatja, hogy ha túl tudnak lépni a hungarofóbiájukon, nagy dolgokra vagyunk közösen képesek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az európai államok együttműködése mindig bonyolult dolog volt.

A Római Birodalom bukása után eldőlt, hogy Európában saját nyelvvel, ösztönvilággal rendelkező nemzetek lesznek

– mondta a miniszterelnök.  – A nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: újra egyesíteni egy birodalomba Európát. Nagy Károly, Napóleon, Hitler más alapokon, de erről álmodozott – mondta a Orbán Viktor.

 

Megtalálhatjuk az egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az európai öntudat között

– Ha szerencsénk van, megtaláljuk az egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az európai öntudat között – mutatott rá a kormányfő. Mint mondta, az EU-t két cél hívta életre: a béke és a jólét.  

Ma kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági kilátások egyre aggasztóbbak. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? 

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Leszögezte: ha nem találjuk meg erre a választ, akkor az olyan remek programok napjai is meg vannak számlálva, mint az Európa kulturális fővárosa.  – De ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel, mivel ma ünnepelni jöttünk, és örüljünk annak, hogy még van miért. Éljen Európa kulturális fővárosa, éljen Veszprém, éljen az Európai Unió!  – hangoztatta a miniszterelnök.
 

– Veszprémben a múlt adja a biztos alapokat, legyen szó akár hagyományokról, épületekről, követendő példákról - mondta Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében átadott ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ pénteki ünnepélyes megnyitóján. 

PORGA Gyula
A polgármester elmondta: százhúsz év alatt sok minden megváltozott a városban, de a veszprémiek jövőbe vetett hite nem. Fotó: Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta: az ActiCity-nek helyt adó, harminc éve magára hagyott gyermekkórház épületét kormányzati segítséggel mozgásközponttá alakítva a balett, a néptánc és a falmászás kedvelőinek adják át.

Felidézte az ActiCity 120 évvel ezelőtt készült épületének történetét, majd párhuzamot vonva az akkori és a mostani építkezésről, úgy fogalmazott: mindkettő a veszprémi bátorságról, önzetlenségről, gondoskodásról, szakértelemről és az állam együttműködő készségéről szól. 

Százhúsz év alatt sok minden megváltozott a városban, de a veszprémiek jövőbe vetett hite nem tette hozzá. Porga Gyula kijelentette: mernek sikeresek lenni, és a sikerben osztozni másokkal is. Ezért is pályáztak úgy az Európa Kulturális Fővárosa címre, hogy hálózatba, szövetségi rendszerbe szervezték a Bakony és a Balaton térség 116 települését.
 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.