Három hét alatt háromszázezer új típusú bérletet adott el a MÁV

Az eddigi számok alapján a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, eddig mintegy 68 ezer kelt el.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 10:28
null
Budapest, 2021. október 15. A fõváros Keleti pályaudvara a külsõ 9-es vágány irányából. Budapest legforgalmasabb személy-pályaudvara nevét nem a földrajzi elhelyezésétõl kapta, hanem, mert megnyitásakor 1883-ban zömmel csak kelet, délkelet felé indultak innen vonatok. Az épületet 18811884 között a Magyar Királyi Államvasutak építtette eklektikus stílusban és eredeti neve Központi Pályaudvar volt. Építésekor az egyik legkorszerûbbnek számított Európában, tervezõje Rochlitz Gyula. A csarnok acélszerkezetét pedig, Feketeházy János tervezte. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a 300 ezret az eladott vármegye- és országbérletek száma, az elővételi online árusítás április 24-i elindítása óta a lakosok csaknem 304 ezer újfajta bérletet vásároltak – tájékoztatott közleményében a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV).

A beszámoló szerint ebből közel 220 ezer az eladott vármegyebérletek száma, amelyből a legtöbbet, 53 ezret Pest vármegyére, illetve Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékre váltottak. Az eddigi számok alapján egyébként a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, ebből a diákok számára is elérhető bérlettípusból eddig mintegy 68 ezer darab kelt el.

 A közleményből továbbá kiderült, hogy a vásárlók 16 százaléka döntött úgy, hogy a legkényelmesebb módon, néhány kattintással veszi meg az újfajta bérletet. A MÁV-applikáció segítségével péntekig már több mint 45 ezer bérletet, adtak el. A pénztári és az automatás jegyváltást figyelembe véve a főváros nagy főpályaudvarain kívül Pest vármegyében Vácott, míg vidéken Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron, Pécsett és Győrben vették a legtöbb vármegye- vagy országbérletet. A Volánbusz pénztárai közül a debreceni Külső Vásártér buszállomás, a miskolci, a székesfehérvári, a pécsi, a szekszárdi és a kaposvári autóbusz-állomások bizonyultak a legforgalmasabbnak a vármegye- és országbérlet-vásárlások során.

A teljes árú 30 napos vármegyebérletek 9450, az országbérletek 18 900 forintba kerülnek. A nappali és esti tagozatos tanulók, 6 év feletti óvodások, fogyatékkal élők 90 százalékos kedvezménnyel – 945, illetve 1890 forintért – juthatnak hozzá. A mobileszközökre letölthető MÁV-appban április 24. óta tudják megvenni az utasok az olcsó, egyszerű és korlátlan utazást biztosító legújabb terméket. Április 28-tól több mint 1100 értékesítési pontra, a MÁV-Start és a Volánbusz jegypénztáraira és az automatákra is kiterjesztették az értékesítést. Május elsejétől pedig a Volánbuszok fedélzetén az autóbusz-vezetőknél, valamint a BKK értékesítési pontjain (az utóbbi esetében csak országbérletet és a Pest vármegyei bérletet) is meg lehet váltani. Az orszagberlet.hu weboldalon térképes kereső támogatja a vásárlókat a hozzájuk legközelebbi értékesítési hely megtalálásában.

Borítókép: a Keleti pályaudvar (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.