„Jó tett helyébe pofont várj”

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint hazánk teljesítette az uniós elvárásokat, az Európai Unió az NGO-k és a FinTech cégek kezében van.

2023. 05. 25. 15:08
Lesz-e fordulat az Európai Unióban konferencia Varga Judit
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek az uniós magyar elnökség kérdésében – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Nézőpont Intézet Lesz-e fordulat az Európai Unióban? című rendezvényén. Hozzátette, az elnökség nem csak jog, hanem kötelezettség is, áskálódásával az ellenzék sem fog elérni semmit, de hatalmas károkat okozhatnak. 

Lesz-e fordulat az Európai Unióban konferencia Varga Judit
Fotó: Mirkó István

A legfontosabbnak nevezte azt, hogy a jobboldal el tudja hinni magáról: még nagyobb tömeget tud megszólítani, és egységesen, fontos jelszavakkal, egy zászló alatt induljon neki a kampánynak. Az uniós politikában kősziklaként fognak ellenállni mindenféle globális hullámnak – szögezte le, hozzátéve: nagyon szurkolnak a külföldi szuverenista erőknek. – Nemcsak azért kell kiállnunk, mert erkölcstelen, amit ellenünk folytatnak, hanem azért is, mert más országok szintén ugyanolyan vegzálásra számíthatnak. Az európai ellenszél ennél erősebben már talán nem is tudna fújni, a viharba nem csak esőkabáttal állunk bele, hanem sok tapasztalattal – fogalmazott.

 

Senki nem vezeti Európát

Varga Judit azt állította: senki nem meri és nem tudja vezetni Európát. 

Nincs politikai vezetése az Európai Uniónak, főleg az Európai Bizottságnak. Ma már az NGO-k és a FinTech cégek mondják meg, mi történjen, a politikusoknak ezt kell kiszolgálni.

Mint mondta, alapvetően egy aszimmetrikus okból eredő bizalmi válság alakult ki, mert nekünk oly sok mindent ígértek már, ami nem következett be. A magyar kormány mindig azt mondja, amit gondol és azt teszi, amit mond, az uniós intézmények viszont nem így cselekednek. – Ezzel szemben kell kitartóan hinni a tisztességben és folyamatosan a magyar választók érdekeit képviselni, az európai hazudozást és tisztességtelenséget kezelni kell – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. 

 

Bevándorlási válság van

Úgy vélekedett, a bevándorlás egy továbbra is velünk élő válsághelyzet, ami a magyar költségvetésnek továbbra is súlyos forintokba kerül. 

– A magyar sors az, hogy jó tett helyébe pofont várj

– utalt a miniszter arra, hogy Brüsszel a határvédelmi költségeink mindössze egy százalékát térítette meg eddig. Szerinte az unió elégtelenre vizsgázott, a védekezési versenyt elbukta a Covid-járvány ügyében, mi sokkal hamarabb tudtuk a lakosságot átoltani és a gazdaságot helyreállítani. Mint mondta, az unió a hatékony védekezés megszervezése helyett bizonyos sms-ekkel volt elfoglalva (Ursula von der Leyen váltott üzenetet a Pfizer vezetésével), amelyekről még kérdezni sem szabad – mutatott rá Varga Judit.

Az orosz–ukrán háborúra is rossz válaszokat adtak a vezetők, Brüsszel saját magát lövi lábon a szankciós inflációval. Már nem tényező, hanem játékszer a világpolitikában az Európai Unió. Káros a nemzetek sokszínűségére az a folyamat, ami elindult a kontinensen, de ki kell tartanunk a zivatarban, ki kell várni, hogy a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz – emelte ki.

 

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, hogy Magyarország teljesítette az uniós elvárásokat, a források érkezésének megakadályozásában a magyar baloldal visz kulcsszerepet Brüsszelben. Minden adott ahhoz, hogy a források egy részét elkezdjék lehívni, mert itt az idő, hogy a tanárok és a kkv-k megkapják, ami jár nekik. 

 

Kijelentette: ebből a küzdelemből, mint kagylóból az igazgyöngy, nagyon szép győzelem születhet. 

– A válaszaink és az érveink egy irracionális térben mérettetnek meg, ki kell várnunk a folyamatok végét, a gyermekvédelem és a migráció kérdésében is bebizonyosodott, hogy a magyar álláspont az egyedüli jó a kontinens jövője szempontjából. A magyar választók demokratikusan kialakított akaratának a védelme ugyanolyan európai érték, mint bármi más – zárta gondolatait Varga Judit.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.