Jönnek a viharok, citromsárga figyelmeztetést is kiadtak + videó

Európa keleti felén anticiklon húzódik, amelynek délnyugati peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. Aztán egyre inkább egy frontálzóna alakítja időjárásunkat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 11. 6:48
null
Bern, 2020. február 10. A viharral küzd egy esernyõs nõ Bernben 2020. február 10-én. A Nyugat- és Észak-Európa egy részén végigvonuló Ciara vihar erõs széllel és heves esõzésekkel elérte Svájcot, akadozik a közúti, vasúti és légi közlekedés. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron Fotó: Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a felhőzet felvonulása, egyre nagyobb területen lesz erősen felhős vagy borult az idő. Az ország északkeleti felén napos, gomolyfelhős idő várható.

Délnyugat felől tovább növekszik a csapadékhajlam. 

A déli óráktól egyre többfelé kell esőre, záporra számítani, de északkeletet estig nem éri el a csapadékzóna.

A keleti, délkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, a Dunántúl középső részén erős széllökések. A Bakonyban viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok kötött alakul. A tartósan felhős, csapadékos délnyugati tájakon hűvösebb, a naposabb északkeleten melegebb is lehet. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Az ország döntő részén kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. A Bakonyban a délkeleti szél viharossá fokozódhat. 

Az Alpokalja, Zala, Bakony, Balaton-felvidék térségében péntek hajnalig több helyen is 20–25 milliméter körüli csapadék valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat eső miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas vármegyére, ahol huszonnégy órán belül több mint húsz milliméter csapadék hullhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Esős, szeles idő

Egy mediterrán ciklon csütörtökön hozzávetőlegesen az ország délnyugati felén okoz többfelé esőt, záport, és a szél is megerősödik. Az északkeleti megyékben továbbra is gomolyfelhős, száraz idő valószínű.

A következő napokban is hasonló időre van kilátás. A jövő hét elején aztán újabb mediterrán ciklon érkezik, melynek csapadékzónája már a keleti térséget is elérheti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.