Karácsony Gergely idén 406 milliót költ tanácsadókra

A Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók most éppen 42-en vannak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 11:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók most éppen 42-en vannak, közülük 17 segíti közvetlenül Karácsony Gergely munkáját: ezek a tanácsadók összesen 406 millióba kerülnek az idei évben – írta meg a Hvg.hu azt követően, hogy megkapta a választ a közérdekű adatigénylésére. Mint jelezték, a (fő)tanácsadók bérköltsége folyamatosan változik. Míg 2020-ban havi bruttó 26 millióba kerültek, az utóbbi három évben már 34-35 millióba.

Kiemelték, hogy idén a legalacsonyabb bér havi bruttó kétszázezer forint, a legmagasabb 1,35 millió forint volt. A portál arra is kitér, hogy a 2023. február 1-jei adatok szerint összesen 42 önkormányzati (fő)tanácsadó dolgozik a fővárosnál, közülük 16-an kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an pedig tanácsadóként. Havi bruttó bérköltségük egy hónapban 33,809 millió forint, ami évente közel 406 millió forintos kiadást jelent. Az átlagos havi bruttó bér pedig 805 ezer forint, vagyis alapesetben nettó 530 ezer forint körül van. 

 

Jelezték, hogy a részletes adatok alapján megállapítható, hogy a Városházán Karácsony Gergely hivatalba lépése óta átlagosan 44 (fő)tanácsadó dolgozik, de számuk változó: a 2020-as 37 volt a legalacsonyabb és a 2021-es 50 a legmagasabb.

 

Még 2021-ben foglalkozott azzal a Magyar Nemzet hogy bár a főpolgármestert ugyan Karácsony Gergelynek hívják, a Városháza hemzseg Gyurcsány Ferenc embereitől. Karácsony 2019-es győzelme olyan, a 2010 előtti világ bukott kádereinek a visszatérését hozta. Az egyik ilyen személy Gál J. Zoltán, aki Karácsony miniszterelnök jelölti kampányának a vezetője volt, később pedig a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ igazgatósági tanácsának lett a tagja. Eközben Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügyi, majd igazságügyi és rendészeti minisztere a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöke lett.

– Hiába van sok tanácsadója Karácsony Gergely főpolgármesternek, így is képes volt arra, hogy csődbe vigye Budapestet – reagált a Fidesz budapesti szervezete a Facebook oldalán. A bejegyzésben is kitértek arra, hogy 17 tanácsadó Karácsony Gergelynek próbál valamiféle tanácsot adni.

– Legyünk őszinték: nem túl sok sikerrel, mert Budapest utcái azon túl, hogy szemetesek, koszosak, és állandósultak a vég nélküli dugók, a kassza is üres lett. Pedig Karácsony helyetteseit, Kiss Ambrust, Tüttő Katát, Bősz Anettet és Kerpel-Fronius Gábort is további 17 tanácsadó segíti, és még 5 tanácsadó kap fizetést a baloldali frakcióktól. Hogy lehet, hogy ennyien együtt sem képesek semmi értékelhetőt letenni az asztalra?

–  tették fel a kérdést. Kiemelték, hogy ezzel szemben a Fidesz-KDNP-frakciónál összesen 3 tanácsadó dolgozik, szerintük ezért is rettenetesen cinikus (vagy szánalmas?) a főpolgármester mai magyarázkodása.

A fővárosi Fidesz arra célzott, hogy Karácsony Gergely terjengős Facebook bejegyzésben magyarázkodott a tanácsadók számát illetően. A főpolgármester nem hiszi, hogy a 300 államtitkár országában ez lenne a legforróbb téma, továbbá úgy vélekedett, hogy az önkormányzati tanácsadó egy elnevezés, mégpedig a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben rögzített besorolás.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.