Kiadja a „brazil Escobart” az igazságügyi miniszter

Kiadja Varga Judit igazságügyi miniszter a „brazil Pablo Escobarként” elhíresült Sergio Roberto de Carvalhót, miután jogerőssé vált a bíróság erről szóló ítélete. A kérdés csak az, kinek adjuk ki a Budapesten elfogott drogbárót, hiszen Brazília mellett Amerika és Belgium is magának akarja.

2023. 05. 19. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hivatalos: az igazságügyi miniszter kiadja a brazil drogbárót. Jogerős döntés született arról, hogy kiadható az eddig ideiglenes kiadatási letartóztatásban lévő „brazil Escobar”, közölte ma a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

A hivatalos közlemény szerint a Magyarországon 2022. június 21-én kézre került, brazil honosságú, kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt a Belga Királyság európai elfogatóparancsával, valamint a Brazil Szövetségi Köztársaság, továbbá az Amerikai Egyesült Államok kiadatási kérelmével érintett 65 éves bűnöző kiadatási letartóztatását és a kiadatás feltételeinek fennállását a Fővárosi Törvényszék 2023. március 27. napján határozatával megállapította, a döntést a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásában – a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően – 2023. május 15. napján helyben hagyta.

A TEK segítségével fogták el tavaly Budapesten a brazil drogbárót. Forrás: TEK

A végleges határozat eredményeként az igazságügyi miniszter dönt majd arról, hogy a számba vehető államok közül melyik eljárásához adja át a brazil férfit.

Amint azt a Magyar Nemzet megírta, nemzetközi szinten is jegyzett bravúrt hajtottak végre a magyar nyomozók, akik 2022. június 21-én hajnali öt órakor kaptak külföldről riasztást, hogy az egyik legkeresettebb, álnéven élő brazil drogbáró Budapesten bujkál. Carvalho holttá nyilváníttatta magát, ám a nyomozók hat óra alatt azonosították, felkutatták és elfogták egy szórakozóhely teraszán.

A 65 éves De Carvalhót az Interpol egy brazil bíróság által harminc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények (nagy mennyiségű kábítószer-csempészet) miatt kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján körözte világszerte. 

De Carvalho felkutatását az is nehezítette, hogy tíznél több álnevet és ezekre szóló hamis iratokat használt. A szakportál szerint Budapesten például mexikói útlevéllel bujkált.

A brazil keresztapa által vezetett bűnszervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért felelős. A több néven ismert körözött férfi ellen a BRFK is büntetőeljárást indított. 

 

A „brazil Pablo Escobar”

Az InSight Crime nevű brazil portál szerint miután 2020-ban egy másik hamis néven letartóztatták Spanyolországban, De Carvalho nyomtalanul eltűnt. Az év eleji sajtóértesülések szerint az a hír járta róla, hogy Portugáliában, Ukrajnában és Dubajban tartózkodott, mióta Spanyolországból menekült. A bűnügyi szakportál összefoglalta De Carvalho bűnözői pályafutását. A nemzetközi nyomozás adatai szerint az egykori brazil katonai rendőrtiszt a vezetője volt annak a hatalmas kábítószer-kereskedő hálózatnak, amely kábítószert szállított Brazíliából Európába, Afrikába és Ázsiába. A helyi brazil lap, a Tribuna do Norte által tavaly közzétett vizsgálat részletesen bemutatta, hogyan szállított De Carvalho hálózata több mint 17 tonna kokaint 2017 és 2021 között Brazília északkeleti kikötőjéből, Natalból Hollandiába, Belgiumba, Spanyolországba és Portugáliába. 2022 februárjában 45 tonna kábítószert szállított Santos, Rio de Janeiro, Fortaleza és Paranagua kikötőinek felhasználásával. De Carvalho volt az agytrösztje annak a kiterjedt, interkontinentális kábítószer-kereskedő hálózatnak, amely Bolíviát, Brazíliát, Paraguayt, Spanyolországot és Dubajt kötötte össze. Az Operation Turf nevű, összehangolt biztonsági razziák az év elején felszámolták a hálózat nagy részét, és bizonyították, hogy több millió dollárnyi drogból származó pénzt mostak tisztára versenylovakon, ingatlanokon és luxusjárműveken keresztül Brazíliában.

Borítókép: De Carvalho (középen) két ügyvédje között a tárgyalóterem kivetítőjén (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.