„Márki-Zay mindent megtett, hogy eltussolja saját és felesége felelősségét”

A Fidesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul az információbiztonsági incidens miatt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 17:45
null
20220806 Budapest Tüntetést szervezett a Demokráciát, Jogállamot, Kormányváltást elnevezésű civil csoportosulás Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: képen: Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a Fidesz a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban történt információbiztonsági incidens miatt – jelentette be Benkő Zsolt önkormányzati képviselő kedden a város közgyűlésének rendkívüli ülését követően. A politikus emlékeztetett rá, a Fidesz–KDNP képviselői vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték azt követően, hogy az önkormányzat korábbi jegyzője közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, hogy 

 

Márki-Zay Péter felesége 2020 őszén kívülről belépett a polgármesteri titkárság elektronikus levelezésébe. Erre azért volt lehetősége, mert a polgármester megadta számára az ehhez szükséges jelszót. 

 

A paritásos alapon kialakítandó vizsgálóbizottság feladata lett volna az eset részleteinek feltárása s annak megállapítása, történt-e jogsértés, milyen hivatalos iratokhoz, személyes adatokhoz fért hozzá jogosulatlanul a polgármester felesége – közölte a képviselő.

Benkő Zsolt úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter mindent megtett annak érdekében, hogy eltussolja saját és felesége felelősségét, ezért nem maradt más lehetőségük, mint hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz forduljanak, és bejelentést tegyenek.

A Fidesz képviselője a közgyűlésen a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló napirendi pont vitájában hangsúlyozta, egy választott tisztségviselő nem adhatja át hatalma legkisebb részét sem hozzátartozójának. A politikus arra tett javaslatot, hogy a háromfős testületbe egy tagot a Fidesz frakciója delegáljon, egy a polgármestert támogató képviselők közül kerüljön ki, harmadikként pedig a jogász végzettségű Kis Andrea (MSZP), korábbi alpolgármester vegyen részt a munkában. A szocialista politikus azonban közölte, nem szeretne a bizottság tagja lenni, mert a történtek idején még alpolgármesterként aktívan részt vett a polgármesteri hivatal munkájában.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, a nyilvánosság és az elszámoltatás híve, de fölháborítónak tartja, hogy minden alap nélkül támadják a feleségét. 

A polgármester módosító javaslatában kezdeményezte, hogy a bizottság létszámát emeljék öt főre, feladata pedig a polgármesteri hivatalban 2018 és 2023 között történt információbiztonsági incidensek, valamint a politikusok hozzátartozóinak nyújtott önkormányzati juttatások vizsgálata legyen.
A közgyűlés többsége elfogadta a polgármester módosító javaslatát, a vizsgálóbizottság tagjává pedig három, Márki-Zay Pétert támogató képviselő mellett Krupiczer Ferencet (DK) és Benkő Zsoltot választották.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.