Meghalt Tellér Gyula

A Széchenyi-díjas magyar szociológus, a rendszerváltás parlamentjében volt országgyűlési képviselő, később Orbán Viktor miniszterelnök munkáját tanácsadóként segítette.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 16:42
Tellér Gyula
Budapest, 2014. november 24. Tellér Gyula szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó előadást tart az Országos Roma Önkormányzat és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége Esélyek és lehetőségek a XXI. században című konferenciáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2014. november 24-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Tellér Gyula (1934–2023), aki tudását és csalhatatlan erkölcsi érzékét a nemzet szolgálatába állította azért, hogy megértsük életünk mélyebb és magasabb összefüggéseit – ez a gyászhír jelent meg ma délután Balog Zoltán református püspök Facebook-oldalán. 

Tellér Gyula tagja volt a rendszerváltás parlamentjének, az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot.

A következő választáson, 1994-ben nem indult, és még ugyanebben az évben ki is lépett az SZDSZ-ből. 

1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának egyik alapítója, illetve 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja lett. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnökségi tagja volt.

Az első Orbán-kormány (1998–2002) alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott. 1999-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott oktatója volt. 2005-ben az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett. 

2010 óta Orbán Viktor tanácsadója volt. 

Munkájára haláláig miniszterelnöki főtanácsadóként számított a kormányfő. A politikus 88 éves volt. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.