Megmenekült a jobbikos nemierőszak-botrány főszereplője

Túl későn tették meg a feljelentést, ezért meg kellett szüntetni a jobbikos szexbotrány ügyében indult nyomozást – derült ki a hatóság lapunknak adott válaszából. A sajtóban megjelent korábbi hírek szerint egy botrányossá fajult házibulin Szilágyi György volt Jobbik-alelnök fiatal élettársát bezárták egy szobába, majd erőszakoskodtak vele. Az ügyben rendőrségi eljárás indult, amit a napokban lezártak.

Pámer Dávid
2023. 05. 24. 14:20
Földi István
Földi István Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette a rendőrség a jobbikos zaklatási botrány ügyében indított nyomozást – értesült a Magyar Nemzet.

Ismert, a Bors egy évvel ezelőtt írta meg, hogy a Jobbik 2021 év végi, vidéki eseményén, ahol kizárólag a párt vezető politikusai vettek részt, egy korábbi, meg nem nevezett polgármester bezárta egy szobába, majd megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György volt Jobbik-alelnök élettársát. 

Az eseményen történteket a lap információi szerint a pártvezetés megpróbálta eltussolni. 

Később kiderült, Földi Istvánról, Jakab Péter bukott pártelnök egykori szövetségeséről van szó, aki ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádakat és karaktergyilkosságról beszélt.

A Jobbik későbbi közleménye a nemi erőszak kísérletének tényét nem tagadta, csak azt, hogy megpróbálták volna elhallgatni az ügyet. Szilágyi György és élettársa jóval a botrány után, a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést, ők a dokumentumot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságnak küldték meg. 

 

V. Anita, Szilágyi élettársa az ügyről korábban azt nyilatkozta, hogy becsalták egy szobába, rázárták az ajtót, majd Földi erőszakoskodni kezdett vele. Állítása szerint a párt befolyásos politikusa, Gyüre Csaba hallotta meg a segélykiáltását, és a segítségére sietett. 

A rendőrség ugyanakkor első körben nem nemi erőszak kísérlete, hanem személyi szabadság megsértése bűntettének gyanújával indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

Szexuális erőszak történhetett, de meg kellett szüntetni a nyomozást

A napokban megkerestük az ügyben az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészséget, tőlük pedig azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség az eljárást megszüntette. Ennek oka, hogy a sértett késve fordult a hatósághoz.

Mint írták, 

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a sértett feljelentése alapján nyomozást rendelt el 2022. május 3-án személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás során több tanút hallgattak ki, okiratokat szereztek be, de gyanúsítotti kihallgatás nem történt. A nyomozó hatóság a napokban az eljárást megszüntette.

Ezt megelőzően a nyomozó hatóság felülvizsgálta korábbi álláspontját, és arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény helyesen szexuális erőszak bűntettének minősülhet, melybe beleolvad a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz utóbbi bűncselekmény önállóan nem állapítható meg.

Hozzátették: 

a nyomozó hatóság a szexuális erőszak bűntette miatti nyomozást azért szüntette meg, mert a sértett a magánindítványát késve terjesztette elő. A szexuális erőszak bűntette a jelen ügyben ugyanis magánindítványra büntethető, ami azt jelenti, hogy a sértettnek kell nyilatkoznia arról, hogy kívánja-e az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását. A magánindítványt attól a naptól számított egy hónapon belül kell előterjeszteni, amelyen a sértett a bűncselekményről tudomást szerzett. A jelen ügyben a sértett ezt a határidőt elmulasztotta, hiszen közel öt hónap elteltével tette meg a feljelentését, így a magánindítvány elkésett. A határozatot a nyomozó hatóság a sértett jogi képviselőjével közölte, a sértett pedig nyolc napon belül panasszal élhet a határozat ellen. Az esetleges panaszt az ügyészség bírálja el

 – írta lapunknak a főügyészség.

Borítókép: Földi István (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.