Nagyot futottak az első mentőkerékpárok

Nemcsak sérülések, rosszullétek, zavart tudatállapotú beteg esetén riasztották a kerékpáros mentőket, hanem olyan esetben is, amikor a bejelentők csak autóból, sőt volt, hogy hajóról látták úgy, hogy valaki segítségre szorul.

Magyar Nemzet
Forrás: Országos Mentőszolgálat, Világgazdaság2023. 05. 20. 10:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak május 1-jén állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálat első két kerékpáros egysége, máris túl vannak az első húsz betegellátáson – írja az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán

A Központi Mentésirányítás a távolságokat figyelembe véve, az észszerűség határain belül riasztja a kerékpáros egységeket, elsősorban a megadott helyszínekről (Margit-sziget, Városliget) történő közterületi bejelentésekhez – írják. 

Az OMSZ úgy fogalmaz: 

Kerékpáros bajtársainkat ráadásul nemcsak különféle problémák miatt (sérülések, rosszullétek, zavart tudatállapotú beteg) de olyan esetben is riasztották, amikor a bejelentők csak autóból, sőt volt, hogy hajóról látták úgy, hogy valaki segítségre szorul, valójában azonban nem volt szükség mentőellátásra.

Tavaly már többször lehetett látni a belvárosi sétálóutcákban, és tömegrendezvények környékén is a mentőkerékpárokat – írja a Világgazdaság. Angliában, ahol két évtizedes jó gyakorlattal mutatnak példát a speciális egység tagjai, évente 17 ezer esethez irányítják a biciklis mentőket, akik jellemzően, szükség esetén mentőautók megérkezéséig látják el a betegeket, sérülteket.

A magyar speciális egységben többlet bérezés ellenében mentőápolók és mentőtisztek teljesítenek szolgálatot.

A járműpark és a személyzet bővítése is tervben van – írta meg a Világgazdaság. A könnyen mozgósítható kerékpáros mentők bevethetőségére végtelen variáció van, a városokban és a mentőállomosoktól távoli falvakban is jó szolgálatot tehetnek.

A járműpark azonban csak az egyik kritérium a bővítéshez, a másik a humán erőforrás, ami a keresztmetszetet ugyancsak tovább szűkíti.

Borítókép forrása: Országos Mentőszolgálat
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.