A pünkösdi hosszú hétvégén is elázhatunk, csak utána jön a fordulat az időjárásban + videó

A Kárpát-medence szombat estig továbbra is egy anticiklon délkeleti peremén helyezkedik el. Folytatódik a napos, gomolyfelhős idő, ugyanakkor elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 27. 7:46
null
Balatonfenyves, 2022. június 5. Zivatarfelhõk a Balaton északi partja felett Balatonfenyvesrõl fényképezve 2022. június 4-én késõ este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk szombaton. A képződő gomolyfelhőkből 

délelőtt elsősorban délen, délnyugaton alakulhat ki helyenként záporeső, zivatar, délutántól a keleti, délkeleti határ fölé is sodródhatnak záporos, zivataros gócok. Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék.

Az északi, északkeleti szelet több helyen élénk, főleg a Dunántúl nyugati tájain és az északkeleti országrészben erős lökések is kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást jelent a villámlás, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

A déli országrészben helyenként elégségesek a feltételek zivatar kialakulásához. Eleinte jobb eséllyel a Dél-Dunántúlon, majd délutántól az Alföld déli és keleti részén, azon belül leginkább a délkeleti határvidéken alakulhatnak ki zivatarok.

Zivatarban rövid idő alatt 20–30 milliméter csapadék, jellemzően kisebb méretű jég is hullhat, és óránként 50–70 kilométeres erősségű széllökés is előfordulhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A katasztrófavédelem szombaton reggel tudatta, hogy visszavonták az elsőfokú riasztást, így jelenleg nem várható az ország területén veszélyes időjárási jelenség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna és Zala vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a hosszú hétvégén és a jövő héten?

Egy hatalmas, kelet felé hosszan elnyúló anticiklon peremén helyezkedik el hazánk, és ez egészen egy hétig így lesz. Ennek köszönhetően továbbra is keleties áramlás határozza meg döntően az időjárást.

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sokévi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel. A nappali csúcshőmérséklet 25 fok körül alakul egészen keddig, és az éjszakák is viszonylag enyhék lesznek.

Szerdától kezdődően szárazabb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence térségébe, kevesebb csapadékkal. A hőmérséklet még jövő héten sem változik érdemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.