időjárás 1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Új helyszínekre költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye

MAGYAR NEMZET
Forrás: HM
2023.05.23. 05:30
Új helyszínekre költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye

Megújul a magyar hadtörténelem emlékeit, valamint a honvédség jelenét és jövőjét bemutató kiállítás. A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium célja az volt, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) feladatköreinek megfelelő és méltó helyszínt találjon. Az intézmény a továbbiakban a honvédelem és hadtörténet iránt érdeklődőket – figyelembe véve a történelmi környezetet és a funkcionalitást – több helyszínen várja.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületében megszokott kiállítása 2023. május 21-től bezárja kapuit, majd 2023. augusztusától időszakos kiállítással a magyar történelem egyik legfontosabb városában és egyben kiemelkedő katonavárosában, Székesfehérváron nyílik meg újra a nagyközönség előtt. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben megrendezésre kerülő, „Hadi múltunk kincsestára” című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

A Magyar Honvédség múltra épülő jelenével és jövőjével, a honvédségnél rendszeresített, XXI. századi, high-tech eszközökkel és a katonai mindennapok ismereteivel továbbra is a Bálnában találkozhatnak az érdeklődők. Az új közösségi tér elsődleges feladata a honvédelem ügyének népszerűsítése a modern muzeológia eszközeivel.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A látogatók a Modern Haderő termében fedezhetik fel a Magyar Honvédség csúcstechnológiáját interaktív kiállításon, ahol VR kiképző-szimulátor, Gripen-szimulátor, katonai robotkutyák, holoprojektoros harcjárművek és légvédelmi drónjáték is található. A nagy háborúk terme bemutatja a Magyar Honvédség szerepvállalását az első és második világháborúban korhű jelmezekbe öltözött katonák, lenyűgöző vizuális vetítések és egy I. világháborús repülőgép-szimulátor segítségével.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A Lőtéren a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzetének airsoft változatait, köztük az itthon gyártott CZ-sorozatot és néhány különleges fegyvert is ki lehet próbálni.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum feladata tehát, hogy a katonai örökségünket megőrizve a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető és interaktív kiállításokat hozzon létre. A létesítmény költözése által ezeknek a feladatoknak az ellátása a megújulás és modernitás jegyében valósult meg.

Ahogyan azt már korábban a Honvédelmi Minisztérium kommunikálta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épülete a továbbiakban a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti egységeinek ad otthont.

Borítókép: Kiállítás nyílt Budapesten a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából (Fotó: Honvédelmi Minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.