Viharok rondítják el a tavaszias időt, kiadták a citromsárga riasztást + videó

Kedd estig a Kárpát-medence időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon peremén helyi hatások alakítják.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF, MTI2023. 05. 30. 6:56
null
Nagykanizsa, 2022. június 13. Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható. Elszórtan előfordulhat 

zápor, zivatar, főként a Kelet-Dunántúlon és a Duna–Tisza közén.

Az északi, északkeleti szél megélénkülhet, elsősorban záporok, zivatarok környezetében átmenetileg erős lehet.

A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Riasztást adtak ki

Kedden főként a Dunántúl keleti felén és a Duna–Tisza közén lesznek a legkedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához, de néhány cella máshol is lehet. A cellák környezetében elsősorban felhőszakadás lehet, de átmenetileg viharos szél és kisebb méretű jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok kialakulása miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is hullhat – közölte a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Győr-Moson-Sopron kivételével valamennyire vármegyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Tőlünk északra egy anticiklon helyezkedik el, ennek peremén nedves és labilis légállapotú levegő mozog. Ez okozza a helyi záporokat és zivatarokat a hét további részében is.

A következő napokban nem valószínű lényeges változás, a hétvégéig minden nap van esély csapadékra. A hőmérséklet sem változik érdemben, maradnak a 25 fok körüli maximumok és a 15 fok körüli minimumok.

Hétvégére front érkezik, ami nem okoz számottevő lehűlést, de szárazabb levegőt hoz magával, így csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.