Magát a belügyminiszter munkatársának kiadva csalt ki pénzt áldozataitól

A V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 51 éves férfi ellen, aki társai közreműködésével 2019 végén tévedésbe ejtett egy budapesti házaspárt egy külföldi tulajdonú, belvárosi ingatlan megvásárlása ügyében. Az elkövetők valótlanul azt állították, hogy egyikük magas rangú rendőr, aki belügyminisztériumi kapcsolatai révén segíteni tud az ügylet lebonyolításában, és több millió forintot csaltak ki a házaspártól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség a közleményében kiemelte, a csalást az 51 éves férfi tervelte ki, és az ötletet az adta, hogy egy általa ismert házaspár meg akart vásárolni egy budapesti ingatlant, de a vásárlás nehézségekbe ütközött az Izraelben élő, külföldi tulajdonosok miatt.

A férfi a tervébe bevonta 48 éves vádlott-társát, aki izraeli származású, izraeli kapcsolatokkal rendelkező, magas rangú rendőrnek adta ki magát. A terv az volt, hogy a színlelt ügyintézés költségeire hivatkozva pénzt csalnak ki a sértettektől.

A csalást kitervelő férfi bemutatta bűntársát a házaspárnak, aki elhitette a sértettekkel, hogy közvetlenül a belügyminiszter mellett dolgozik, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, így az adásvétel lebonyolításában hatékonyan közre tud működni.

A magát rendőrnek kiadó vádlott felvette a kapcsolatot a sértettekkel, és azt állította, hogy az ügyintézés miatt többször járt Izraelben, sikerült megállapodnia a tulajdonosokkal, és a saját nevére már meg is vette az ingatlant. A hitelesség látszata érdekében hamis angol, magyar és héber nyelvű iratokat is mutattak a sértetteknek, ezeket az iratokat egy harmadik társuk készítette. A csalásban közreműködött még további két társuk, akik az egyeztetések és a pénzátvételek helyszínére vitték a csalást kivitelező két férfit.

A vádlottak az állítólagos ügyintézés költségeire hivatkozva összesen 5 millió forintot csaltak ki a sértettektől, amelyet ezután szétosztottak egymás között.

A vádirat szerint az ügy 51 éves vádlottja pár hónappal korábban, 2019 márciusában egy másik férfit is becsapott, a sértettnek külföldi munkavállaláshoz szükséges okiratok beszerzését ígérte, aminek fejében 350 ezer forintot kapott a férfitól.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az öt elkövető ellen folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás és hamis magánokirat-felhasználás miatt, az 51 éves vádlott esetében további egyrendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat. A csalást kitervelő férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés, társaival szemben felfüggesztett letöltendő börtönbüntetést, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoznak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.