A határon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemről tárgyalt a szerb és a magyar legfőbb ügyész

A határ menti bűncselekményekkel érintett ügyészségek képviselőivel is tárgyalt Szerbia legfőbb ügyésze

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 11:20
null
Fotó: Legfobb Ugyeszseg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A határon átnyúló bűncselekmények visszaszorítása érdekében szoros együttműködésről állapodott meg Zagorka Dolovac szerb legfőbb ügyész és Polt Péter legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség lapunkhoz is eljuttatott közleményében. 

Hírt adtak róla, hogy hétfőn, június 26-án a szerb legfőbb ügyészt Polt Péter a hivatalában fogadta. Másnap a szerb legfőbb ügyész szakmai megbeszélésen vett részt Ibolya Tiborral, a legfőbb ügyész helyettesével és a határ menti bűncselekményekkel érintett ügyészségek képviselőivel, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség főügyészével, Gyugyi Csillával és a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség főügyészével, Kopasz Zsolttal. 

A szakmai találkozón a két ország ügyészségeit érintő aktuális kérdéseket vitatták meg, elsődlegesen az embercsempészés és az ahhoz kapcsolódó bűncselekmények jellemzőit, valamint az észlelhető tendenciákat. A megbeszélés kitért az ezen bűncselekmények visszaszorításának lehetséges módszereire, valamint  a széles körű tapasztalatcsere fontosságára.

A két legfőbb ügyész közötti, június 26-ai megbeszélés célja a bűnügyi együttműködés erősítése volt. A találkozón a felek a két szervezet között 2008. február 5-én létrejött együttműködési megállapodást kiegészítő jegyzőkönyvvel látták el. 

Új megállapodást is aláírtak a legfőbb ügyészek. Fotó: Legfőbb Ügyészség

Ez a dokumentum kiemelt területeken – embercsempészés és egyéb kapcsolódó bűncselekmények – a fokozott igazságügyi együttműködést és annak lehetséges módjait rendezi.

A megállapodás szerint a felek közvetlen összekötőket jelölnek ki több ügyészségen, biztosítva ezzel az azonnali információcserét. Kétoldalú konzultációkkal elősegítik a jogsegélyek teljesítését. Közös nyomozócsoportok alakítására és koordináló testület létrehozására is lehetőség nyílik a jegyzőkönyv alapján. 

Borítókép: Zagorka Dalovac és Polt Péter (Fotó: Legfőbb Ügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.