Aláírásgyűjtésbe „burkolva” épít adatbázist az ellenzék

Nem véletlen, hogy három ellenzéki párt is aláírásgyűjtésbe kezdett, ami egy seregszemle és terepszemle is egyben, de adatgyűjtés is – mondta lapunknak Nagy Ervin. Az elemző szerint megint a Demokratikus Koalíció diktálja a tempót, a Jobbik és a Momentum pedig fut Gyurcsányék után.

2023. 06. 17. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ellenzéki párt is aláírásgyűjtést indított: a DK az „orbáni infláció” miatt, a – Jobbik a magasabb bérekért, míg a Momentum a pedagógus-életpálya törvénytervezete miatt kezdett standolásba. Azt nem tudni, melyik párt meddig számít a lakosság írásos támogatására, miként azt sem, hogy mindeddig hány aláírást sikerült begyűjteni, mindenesetre 

nem lehet véletlen, hogy szinte egyszerre nyúltak olyan slágertémákhoz, amelyek számításuk szerint többeket megmozgathat.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint semmiképpen sem véletlen, hogy a három párt egyszerre kezdett aláírásgyűjtésbe. – Egy évvel vagyunk a választások előtt, és 

nagyon úgy tűnik, hogy míg az EP-választáson a választás logikája miatt is önállóan fognak indulni a baloldali pártok, az önkormányzati választáson szükségük lesz valamilyen összefogásra

– mondta az elemző, aki szerint pont ezért indult el minden párt részéről ez az aláírásgyűjtési akció, ami egy seregszemle és terepszemle is egyben. – Felmérik, hogy mekkora aktivistatáboruk van, illetve milyen a társadalmi beágyazottságuk. Ez fontos az EP-választás miatt is, 

de hatványozottan fontos az önkormányzati választások ürügyén, hiszen, ha lesznek, és kellenek is majd megállapodások, nyilvánvalóan erőt kell felmutatni a jó alkupozícióhoz a megegyezések során. 

Tehát van egy versengés is, ami nyilván a tavalyi kudarcos választás óta újra és újra fellángol, annak ellenére, hogy együttműködésre szükségük lenne. És a választóknak is arra van igényük, hogy ne legyen ennyi párt – tette hozzá Nagy Ervin.

Az elemző kitért arra is, hogy 

a sereg- és terepszemle mellett adatgyűjtés is folyik, hogy egy évvel a választás előtt minden párt hozzájusson egy olyan adatbázishoz, amelyet törvényesen vagy a törvény határait feszegetve, de felhasználhatnak majd.

– Nem feltétlenül törvénytelen adatgyűjtésről van szó, de a baloldalon az elmúlt években több alkalommal is olyan botrányos eset történt, ami aggodalomra adhat okot e téren – emelte ki az elemző.

Nagy Ervin szerint egyébként az aláírások között rengeteg átfedés lesz, hiszen minden párt igyekszik slágertémákkal magához vonzani a szavazókat. – Aki aláír a Jobbiknak, feltehetően aláír a Momentumnak is. – Ez nehezíteni fogja az alkudozást, nem tudják tisztábbá tenni az erőpozíciókat, mindenki meg akarja mutatni magát. 

Ugyanakkor látni kell, hogy az aláírásgyűjtési versenyt a DK kezdte Gyurcsány Ferenc Inflációs Akadémiájával, ezért a többi párt is kitalált valamit, hogy ne kerüljön versenyhátrányba

– vélekedett az elemző, aki szerint a mostani aláírásgyűjtésre elhibázott időpontot választottak. – Miből gondolják azt, hogy az embereket nyáron politikai kérdésekben meg kell szólítani? – tette fel a kérdést az elemző, aki úgy látja, az ok politikai rövidlátás, vagy az, hogy megint a DK diktál.

Nagy Ervin ismét kitért arra, hogy egy évvel a tavalyi parlamenti választások után és 

egy évvel a jövőre esedékes önkormányzati és európai parlamenti választások előtt a baloldal összességében rosszabb állapotban van.

Külön nehézséget jelent, hogy tovább mélyült az ellenzék személyi, szervezeti és szellemi válsága, és releváns politikai célok és társadalmi támogatottság híján megpróbálnak egyes társadalmi csoportok elégedetlenkedési megmozdulásaira is rátelepedni.

 

Borítókép: Aláírásgyűjtésbe burkolva épít adatbázist az ellenzék (Forrás: Facebook)

 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.