„Az EU-s pénz nekünk jár”

A pedagógusok életpályáját szabályozó törvényjavaslat a béremelést segíti elő.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 06. 13. 11:56
KUNHALMI Ágnes
Budapest, 2022. március 10. Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés rendkívüli ülésén 2022. március 10-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyûlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése, amelyet a "rendes" ülésnapot követõen tartottak, így csak a napirend elõtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselõi sem vettek részt. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) napirend előtt azt kérdezte: mi köze Brüsszelnek egy nemzeti hatáskörbe tartozó terület, a pedagógusbérek finanszírozásához? 

Az MSZP képviselője kijelentette: szégyen, ha azt valóban csak uniós forrásból lehet megvalósítani, különösen egy, a szuverenitására oly büszke kormánytól. Azt is mondta: egyetért a pedagógusokkal, akik szerint a nemzeti költségvetésből járna nekik ez a pénz. – Nem zavarja a kormányt és a miniszterelnököt az, hogy Brüsszel finanszírozza a tanárbéreket? Legközelebb a nemzeti alaptantervet is ott fogják megíratni? – kérdezte.

A Belügyminisztérium államtitkára válaszában leszögezte, hogy az uniós pénz nem könyöradomány vagy ajándék, „az EU-s pénz nekünk jár”. 

Azért jár, mert az ország megnyitotta a piacát erősebb gazdaságok előtt, ami sok európai nagy cégnek kedvez, hiszen rengeteg profitot visznek ki az országból – mutatott rá Rétvári Bence. Mint fogalmazott: az uniós forrás része a magyar költségvetésnek, ehhez szab Brüsszel újabb és újabb feltételeket, és politikai okokból nem utal. Megjegyezte, hogy a bért a világjárvány óta lehet uniós forrásból fizetni. 

A kormány és az unió ugyanakkor egyetért azzal, hogy vonzóbbá kell tenni a pedagóguspályát; az Országgyűlés előtt lévő, a pedagógusok életpályáját szabályozó törvényjavaslat a béremelést segíti elő – jelentette ki az államtitkár. 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.