Az ortodox egyházfőnél járt audiencián idősebb Lomnici Zoltán

A volt főbíró szerint az államalapító királyunkat szentté avató I. Bartholomaiosz kedves a magyarok szívének.

2023. 06. 13. 15:17
Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánkihallgatáson vett részt az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkánál. Idősebb Lomnici Zoltán őszentsége védőszentje, Szent Bertalan ortodox emléknapja alkalmából vendégeskedett a hétvégén Isztambulban. Az eseményen jelen volt Arsenios Kardamakis, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája is.

A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Szent Bertalan apostol nevét viseli, akit a keleti ortodox egyház június 11-én ünnepel. Az arámi Bertalan férfinév a görög Bartholomaiosz latinos, Bartholomeus névváltozatából származik.

Idősebb Lomnici Zoltán lapunknak elmondta, nagy megtiszteltetés neki, hogy I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka fogadta Isztambulban a magyar delegációt, amelynek ő is tagja volt.

Őszentsége nagyon fontos nekünk, magyaroknak, mert I. Bartholomaiosz volt az, aki 2000-ben Budapesten a bazilika előtti téren az ortodox világ számára is szentté avatta országalapító királyunkat. Így neki köszönhető, hogy a keleti keresztény egyház is szentként tiszteli Szent Istvánt

– mondta el lapunknak idősebb Lomnici Zoltán. Hozzátette: többek között ezért is ítélték oda korábban az Emberi Méltóságért kitüntetést I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának. Az ortodox egyházfő még a budapesti katolikus világtalálkozó alatt, 2021. szeptember 10-én vette át a kitüntetést.

Borítókép: I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka és idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.