Bezár a Budapest Jazz Club, úgy tűnik, Karácsonyék nem finanszírozzák

A klub üzemeltetői már októberben megkongatták a vészharangot a megemelkedett költségek miatt a Fővárosi Önkormányzatnál.

2023. 06. 27. 12:32
Borítókép: A klub egyik legnépszerűbb programja a jam session sorozat (Forrás: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérleti díj kifizetése sajnos a kezdetektől fogva nem volt zökkenőmentes, többször is kongatták a vészharangot a Fővárosi Önkormányzatnál

− írta hétfő este Facebook-oldalán a Budapest Jazz Club. A posztjuk szerint az amúgy fővárosi fenntartású klub közvetlen fenntartója a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere, a Jazzart Közcélú Alapítvány, 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal, 2012 óta azonban 44,3 százalékkal, havi 833 500 forint plusz áfáról 2023-ra havi 1,2 millió forint plusz áfára ugrott a bérleti díjuk. 

 

 

Mint írják, a klub fenntartásához nyolc bevételi forrás egyidejű megléte szükséges (jegybevétel, vendéglátás, rendezvényszervezés, adó egy százalék, magánkölcsön, szponzorációs/marketing bevétel, bérleti díj, szubvenció). A szubvenciós rész 2021 óta folyamatosan csökkent az eredetileg 22,5 százalékos részt jelentő lábról a jelenlegi hétszázalékos mértékre. 

Ez a kieső rész összesen nagyságrendileg ötvenmillió forint, amelyből a bérleti díj 15 millió forintját nem tudjuk önerőből pótolni

− fogalmazott posztjában a klub üzemeltetése. Kiemelték, hogy a fenntarthatatlan helyzet megoldásával kapcsolatban több törekvést is tettek:

A Fővárosi Önkormányzatnál 2022 októberében személyesen is jeleztük a helyzet tarthatatlanságát. Elmondtuk, hogy az állami szubvenciós források szintén elapadtak. Folyamatosan magánkölcsönök folyósításával tartottuk fenn a közcélú alapítvány, a jazzklub működését.

Hozzátették: mivel egyéb érdemi előrelépés nem született, így 2023. június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant.

Borítókép: A klub egyik legnépszerűbb programja a jam session sorozat (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.