Este lecsap a vihar, kiadták a riasztást + videó

Hétfőn sekély ciklon mélyül ki a térségben. Emiatt megnövekszik a felhőzet, és az ország délnyugati felén többfelé számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar kialakulására.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF, MTI2023. 06. 05. 6:47
null
Nagykanizsa, 2022. június 13. Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap első felében főként a nyugati és az északi országrész fölött több felhőzet várható. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, aztán napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen vastagodik meg a felhőzet. 

Északkeleten lehet a legtöbb napsütés.

A záporos csapadékgócok kora délelőtt levonulnak az Észak-Dunántúlról is, de a vastagabb felhővel borított tájakon gyenge eső időszakosan ezt követően sem zárható ki. 

Kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen alakulhat ki eső, záporeső, zivatar.

A keleti, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. Zivatar környékén is előfordulhat átmeneti szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. A Dunántúl nyugati tájain ennél hűvösebb is lehet néhány fokkal. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de egyes helyeken hűvösebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Hétfőn napközben kisebb a zivatarok kialakulási esélye, csak kevés helyen fordulhatnak elő. Kora estétől viszont dél, délnyugat felől egyre nagyobb számban alakulhat ki csapadék. 

A legerősebb cellákat intenzív, rövid idő alatt 15–25 milliméteres csapadékhullás, lokálisan felhőszakadás, kis méretű jég és szélerősödés kísérheti.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyére, felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Kedden és szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet mellett helyenként több-kevesebb napsütés lehet, bár többfelé fordulhat elő eső, záporeső, zivatar. A délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar térségében megerősödhet. Hajnalban 10-16 fok, délután 19-26 fok valószínű. A tartósabban csapadékos tájakon hűvösebb lesz.

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve fátyolfelhőzet mellett néhol több-kevesebb napsütés is várható, de összességében több helyen fordulhat elő eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szelet néhol élénk, zivatarnál erős lökések kísérhetik. A hőmérsékleti minimum 9-16 fok, a maximum 20 és 28 fok között valószínű. A tartósabban csapadékos vidékeken hűvösebb idő várható.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is lehet számítani, már csak szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északkeleti szelet sokfelé élénk, zivatarban erős széllökések kísérhetik. Hajnalban 11-16 fok, a délutáni órákban 23-29 fokot mérhetnek.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar is, átmeneti szélerősödéssel. A hőmérsékleti minimum 11-17 fok, a csúcsérték 23 és 29 fok között valószínű.

Vasárnap gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre van kilátás, elszórtan lehet zápor, zivatar. A szél legfeljebb zivatar környékén erősödik meg. A hajnali 11-17 fokról délutánra 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.