Baloldali vezetésű kerületek is követhetik a fideszes polgármester példáját

Belvárosi mintára zöld buszmegállókat tervezhetnek Terézvárosban és Józsefvárosban, a kerületvezetők nemrégiben tettek látogatást az V. kerületben, ahol Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere megosztotta tapasztalatait a szomszédos kerület vezetőivel.

2023. 06. 09. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindannyiunk közös érdeke a lehető legtöbb zöldfejlesztés megvalósítása, így örömmel fogadtam Soproni Tamás polgármester úr megkeresését a belvárosi buszmegálló-zöldítési programunk tudásátadása végett” – írta a közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere. A kerületvezető hozzátette: ugyanilyen szívesen osztották már meg például a saját fejlesztésű okosparkolási rendszerüket − a Parkert − a XIII. kerülettel és Péccsel is.

Az elmúlt hetekben két belső kerület polgármestere is látogatást tett az V. kerületben, hogy ellessék a zöld buszmegálló telepítésének technikáját, illetve hogy közelről szemügyre vegyék a már elkészült buszvárókat. Először Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, majd őt követően Pikó András, a VIII. kerület baloldali vezetője szemlézett e héten csütörtökön. 

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a zöld buszmegállóban. Forrás: Belváros Önkormányzata

„Hiszem, hogy mindig azokat a pontokat kell keresni, amik összehoznak, és nem azokat, amik szétválasztanak; a közös jó célok, a sikeres együttműködések pedig mindannyiunk − a belvárosiak, a budapestiek, a magyarok − javát szolgálják. Kívánom, hogy a 11 belvárosi zöld buszvárónk mintájára minél több megállót nőjenek be növények, és mielőbb viszontláthassuk az elsőt a VI. kerületben” – osztotta meg reményeit Szentgyörgyvölgyi. 

Az V. kerület önkormányzatának hosszú távra felépített zöldkoncepciója van, amelyet évek óta lépésről lépésre valósít meg a Belvárosban. Az önkormányzat lapunknak elmondta: minden fejlesztésénél, illetve nem kerületi illetékességű beruházásnál is a maximális zöldítésre törekszik, alkalmazkodva a szűk történelmi utcák adta speciális helyzethez.

 

Pikó András, Józsefváros polgármestere is megtekintette a fideszes vezetésű kerület munkáját. Forrás: Belváros Önkormányzata

Egy ennyire előre meghatározott helyszínen, mint a Belváros, fontos, hogy merjünk új technikákat kipróbálni. Ennek a szemléletnek a jegyében valósult meg még 2020 őszén az első buszváró a közeli József nádor téren, ami hamar belvárosi dzsungellé változott, a jól megválasztott, szélsőséges időjárást is megfelelően tűrő vadszőlőnek köszönhetően. Folyamatosan megteremtjük a zöldítés legújabb generációs változatait, sok esetben olyan eszközöket, lehetőségeket alkalmazva, amit hazákban még nem is ismernek. Nem véletlen, hogy számos lehetőséget az V. kerületi fejlesztéseinek köszönhetően látott először Budapest – sorolta Belváros Önkormányzata. Példaként említették a gyökércella-menedzsment rendszert és a Stockholm-faültetési rendszert, amelyeket az V. kerületi önkormányzat használt először a beruházásai során. Tavaly, 2022-ben az innovatív faültetési módszerek alkalmazásért járó elismerést is kapott a kerület.

A zöld buszmegállókat két és fél évvel ezelőtt kezdték telepíteni, mostanra a 12. buszvárót adják át az Erzsébet téren, míg a 13. buszváró már készül a felújítás alatt álló Arany János utcában. Az Arany János utca torkolatában lévő Podmaniczky Frigyes téren pedig szintén az V. kerület ötlete alapján alakított ki a főváros zöldtetőt az Arany János utcai metrólejáró üvegpavilonjának tetejére.

A zöld buszmegállók nemcsak esztétikai látványt nyújtanak, hanem jobb komfortérzetet biztosítanak a várakozóknak, mert szerepet játszanak a városi hőszigethatás csökkentésében. A mikroklímát kedvezően befolyásolják, a levegőminőséget javítják, a por- és légnemű szennyezőanyagokat megkötik.

Borítókép: Szentgyörgyvölgyi Péter és Soproni Tamás a zöld buszmegállóban (Forrás: Belváros Önkormányzata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.