Hamarosan a patikákban is beadhatják az oltásokat

A Magyar Gyógyszerészi Kamara javaslata a szezonális vakcinákra vonatkozik.

Munkatársunktól
2023. 06. 14. 12:01
20210107 Hódmezővásárhely Arany kígyó gyógyszertár butorzata több, mint 80 éves Képen: gyógyszeres szekrény Fotó: Török János Délmagyarország DM TJ Fotó: Török János Forrás: Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Belügyminisztérium előtt van az a javaslat, amely szorgalmazza, hogy a patikusok is beadhassák a szezonális védőoltásokat. – A Semmelweis-program kialakításakor döntés született arról még 2010-ben, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részeként milyen szakmai feladatokat tudnak vállalni, elsődlegesen a gyógyszerhasználathoz, illetve a különféle betegségekben történő gyógyszeralkalmazáshoz kapcsolódóan – közölte Hankó Zoltán az InfoRádióban

A Napi beszámolója szerint az erre vonatkozó egyik irányelvet május 31-ig kellett elkészíteniük és leadniuk a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságára, amely a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó legfontosabb gyógyszerészi prevenció szabályairól szól. Ugyanakkor megkezdődött egy olyan irányelv előkészítése is, amelyik a gyógyszerészek, gyógyszertárak vakcinációban való részvételét tudja biztosítani. Hankó Zoltán kiemelte, a cél, hogy a vakcinációba a kórházi és a közforgalmú gyógyszertárak is bekapcsolódjanak. 

A gyógyszertárak közreműködésére a szezonális védőoltásoknál lehet számítani, ilyen például az influenza elleni vagy az utazáshoz kapcsolódó védőoltások. Az életkorhoz kötött, kisgyerekek körében kötelezően beadandó védőoltásokban még nem gondolkodnak.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.