Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

– Az infláció megszüntetésének egyetlen biztos módja a béke! Az Európai Unió ma képtelen békét teremteni, ezért változtatni kell – erről beszélt ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a változtatás lehetősége jövőre jön el, az Európai Parlamenti választásokon. Olyan képviselőket kell az Európai Parlamentbe választani jövőre, akik békepártiak és nem háborúpártiak.

2023. 06. 02. 6:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az ő dolguk. Azt javasolják, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot és embereket. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntessék meg a rezsicsökkentést. A miniszterelnök közölte, hogy ebben a magyarok között pártpolitikán túli egyetértés van.

– Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett – szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy 

a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskörbe tartozik.

 

Védelmi költségvetés

A miniszterelnök kifejtette: háborús időket élünk, védekezni kell, így meg kell védeni a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét, valamint a családokat. Ezért lesz a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy költségvetésnek szerteágazó célokat kell teljesítenie. – Nekünk jó a pénzügyminiszterünk, tapasztaltabb, harcedzetteb minisztert nem találnánk egész Európában, biztonságban érzem nála a költségvetést – dicsérte Varga Mihály munkáját a miniszterelnök. Hozzátette: egyedül talán Babis miniszterelnök, korábbi cseh pénzügyminiszter bír hozzá hasonló tapasztalatokkal.

A kormányfő kiemelte: az infláció magától nem fog lemenni, azt le kell törni. Ez egy nagy vállalása a kormánynak. Ennek az évnek a végére egy számjegyűnek kell lennie az inflációnak.

– A háború az energiapiacon is zajlik, nem csak a fronton – vélekedett a miniszterelnök.

– Miután Magyarország az a legdinamikusabban fejlődő ország, aminek a legtöbb energiára van szüksége, ezért az energiaárak növekedésének komoly következményei vannak – jegyezte meg a miniszterelnök. Mint mondta, ezért szükséges az infláció letörése. 

Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelben annyit akadékoskodtak a baloldal irányításával Paks II miatt, hogy megcsúsztak az építkezéssel. 

– Ha nem lenne háború, hanem a béke útját járnánk, akkor hirtelen könnyebb lenne a gazdasági helyzet, és csökkenne az infláció is – jegyezte meg. Hozzátette: Az Európai Unió ma képtelen békét teremteni, ezért változtatni kell. 

A miniszterelnök szerint a változtatás lehetősége jövőre jön el, az Európai Parlamenti választásokon. Olyan képviselőket kell az Európai Parlamentbe választani jövőre, akik békepártiak és nem háborúpártiak.

 

Orbán Karácsonyékról: Elment az eszük!

Szót ejtett róla, hogy a háborúnak vannak nyertesei és vesztesei, a legnagyobbat azok szenvedik, akiknek meghalnak a hozzátartozóik. – Keleten a helyzet változatlan, a háború nagyon durva fázisába lépett. Amikor a baloldal azt mondja, hogy háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek. Ez egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának. Ettől kinyílik a bicska az ember zsebében – reagált a miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármester szavaira. 

A miniszterelnök elmondta: a háborúról való beszéd a háború része, de miután nem vagyunk benne a háborúban, mi kívülről nézzük. 

– Nem a mi háborúnk, bár közel van – tisztázta Orbán Viktor. 

Hozzátette: mi higgadtabbak vagyunk, bár nyugaton mindenki lelkes. A kormányfő kifejtette, hogy minden épeszű ember tudja, ha egy ország támad, akkor háromszor akkora vesztesége lesz, mint annak, amelyik védekezik – utalt Ukrajnára a miniszerelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: meg kell győzni a feleket, hogy tűzszünetre van szükség.

Szerinte a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét, mert az emberek többsége nem háborúpárti. – Akik messze vannak és messziről küldözgetik a pénzt, azoknak nehéz lesz – vélekedett. A miniszterelnök szerint nő a békepártiak száma.

 

Nem kell foglalkozni az EP-vel

A kormányfő kifejtette, hogy miért fognak később igazat adni nekünk: az európai politikának van egy ritmusa. 

A migrációs válság esetén is mi voltunk az egyetlenek, akik nemet mondtak, később mások azt mondták, hogy Magyarországnak igaza volt. Ugyanez lesz a háború kérdésében is

– jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, biztos abban, hogy nincs messze ez a pillanat.

– Ha magyar vagy, akkor állni kell a sarat, ki kell állnod az igazadért. A történelem azt mutatja, hogy amikor nem így tettünk, akkor rajta vesztettünk – emlékeztetett a kormányfő. Arra reagálva, hogy az Európai Parlament el akarja venni az Európai Unió Tanácsának a soros elnökségét, Orbán Viktor elmondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni, az EP-nek ehhez semmi köze.

– Magyarországnak a lényeges ügyekkel kell foglalkoznia – szögezte le.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Törökország Európa kapuja. Erdogan elnök győzelmét üdvözölte, hangsúlyozva, hogy a török elnök nem engedi ki a menekülteket –  akik négymillióan vannak – az országból. – Ha nem ő nyer, 2-3 milliót ránk eresztettek volna, ráadásul egy háborúpárti elnök lépett volna a helyére, aki Soros György helyi embere – vélekedett. Elmondta: az orosz gáz Törökországon keresztül jön be. 

– Tehát mint egy falat kenyér, úgy kellett Erdogan győzelme – foglalta össze a miniszterelnök. 

A miniszterelnök szerint Berlin, Moszkva, Ankara/Isztambul háromszögben kell a magyar érdekeket képviselni, mind a három kapcsolatrendszer stabil és jól alakul. – A legkritikusabb a német kapcsolat jelenleg – tette hozzá a kormányfő. 

 

Borítókép: Miniszterelnöki rádióinterjú a Kossuth rádióban (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.