Ismert orvosok nevével éltek vissza, több mint húsz tonna gyógyhatásúnak mondott termékeket foglalt le a rendőrség + videó

A napokban 22 tonnányi gyógyhatásúként hirdetett terméket semmisített meg a rendőrség, amelyek nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, alkalmazhatóságuk sem volt igazolt, ráadásul egészségkárosodást is okozhatott volna a fogyasztásuk – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Magyar Nemzet
Forrás: KR NNI2023. 06. 08. 9:23
22 tonna gyógyhatásúként hirdetett, engedély nélküli készítményt semmisítettek meg Forrás: KR NNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt indult nyomozás különféle étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjesztése ügyében. A csodaszerként hirdetett termékeket elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták az érintettek hozzájárulása nélkül.

A többnyire közösségi oldalakat megcélzó promóciókban a reklámozott termékek köre a fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magas vérnyomásra, érrendszeri problémára és cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig terjedt ki. Ezek pedig külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést. Ezt követően büntetőeljárások indultak a fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt. Van olyan eljárás, amelyben a nyomozók konkrét céghez is eljutottak, és a kutatások alkalmával mintegy százötven raklapnyi terméket foglaltak le.

A százharmincfajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a termékek többségéről megállapította, hogy 

természetes, növényi eredetű összetevőket tartalmaznak, de a forgalmazók által ígért hatások kiváltására nem alkalmasak.

A KR NNI és az NVSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne vásároljon ismeretlen eredetű és összetételű, be nem vizsgált, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező termékeket. Az ilyen típusú, ismeretlen forrásból származó készítmények fogyasztásának legfőbb veszélye, hogy ha egy betegség esetén a már beállított gyógyszeres kezelést felfüggesztik, a szervezetben akár súlyos és életveszélyes következményeket is előidézhet – figyelmeztetett a rendőrség.

Borítókép: Lefoglalt készítmények (Forrás: KR NNI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.