Gyöngyösivel lepné meg az ukrán gyerekeket Újpest önkormányzata

Az Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot megdöbbentette a hír, hogy tudtuk nélkül kérték fel a krími népszavazást eredményesnek tartó Gyöngyösit, tartson beszédet az ukrán gyerekeknek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 11:45
GYÖNGYÖSI Márton
Szolnok, 2019. május 24. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetõje a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évekig oroszbarát politikát folytató Gyöngyösi Márton tart előadást vasárnap Újpesten, ahol egy ukrán ifjúsági fúvószenekar lép fel. 

A Magyar Nemzet információi szerint Gyöngyösi jelenléte a kulturális eseményen az Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot (ÚUNÖ) is megdöbbentette. 

Egy, a Magyar Nemzethez eljuttatott levelezés szerint a nemzetiségi önkormányzat a Séra Magdolna nemzetiségi referens által megküldött meghívóból értesült arról, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a jobbikos EP-képviselő is felszólal az ukrán fiatalok koncertjén. 

„Elég szomorú, hogy az Ukrajna fővárosából érkező Souvenir Gyermek- és Ifjúsági Zenekar (46 fő) Újpest politikai játszmájává vált” – írta Ladányi Erzsébet, az ÚUNÖ elnöke.

A levélből az is kiderül, hogy a nemzetiségi önkormányzat segítséget kért az újpesti önkormányzattól, hogy támogassák a rendezvényt, mivel a kisebbségi önkormányzat költségvetése nem teszi lehetővé, hogy az előadás minden költségét fedezzék. 

„Az ÚUNÖ egész évi költségvetése sem lenne elegendő, hogy fogadjuk a nemzetközi téren is elismert, fiatalokból álló együttest. Ráadásul Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vagyunk, támogatásért és a fellépési helyszín biztosításáért az Újpesti Önkormányzathoz mint a helyszínen illetékes intézményhez fordultunk.

Sajnálatos és kiszolgáltatott helyzetünk miatt így jártunk.

Remélem, hogy sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre, bízom abban, hogy nem a 46 fős ukrajnai gyermekcsoport fogja meginni ennek a levét. Háború van, de nem csak Ukrajnában” – olvasható az ÚUNÖ elnökének levelében.

Az újpesti önkormányzat által közzétett meghívón szerepel Gyöngyösi Márton is (forrás: Facebook)

Nem hagyta szó nélkül a pár éve még az ukrán konzulátus előtt demonstráló, az Ukrajna egy részét megszálló Oroszországot együttérzéséről és támogatásáról biztosító Jobbik mostani elnökének vasárnapra tervezett beszéde Pajor Tibor, a Mi Hazánk kerületi képviselője sem. 

 Az identitászavaros újpesti önkormányzat támogatásával megvalósuló hétvégi koncerten – melyen egy ukrán ifjúsági fúvószenekar lép fel, a Jobbik politikai szélkakasa, Gyöngyösi Márton mond beszédet. Az a Gyöngyösi, akinek korábbi oroszbarát, ukránellenes nyilatkozataival tele van a sajtó

– írta közösségi oldalán Pajor Tibor. Hozzátette, egyébként is kérdés, hogy mit keres egy EP-képviselő egy újpesti ifjúsági koncerten? „Vagy ez egy politikai rendezvény, melyen gyerekeket használnak fel »kíséretnek«? Ilyen ostobaságot eddig senki nem csinált Újpesten, talán ezért is van székely zászló a városházán, ciklusoktól függetlenül. Kár lenne egy íratlan helyi politikai konszenzust felrúgni egy elvtelen senki miatt” – fogalmazott a képviselő, aki szerint az egésznek a kárvallottjai a fellépő gyerekek lennének, akik nem tehetnek semmiről.

A Magyar Nemzet megkereste az Újpesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot, hogy megtudjuk, kinek az ötlete volt, hogy Gyöngyösi beszédet mondjon vasárnap. Ladányi Erzsébet válaszában közölte, 

ebben az ügyben az Újpesti Önkormányzat az illetékes, mivel a kulturális eseményen  kívül semmilyen politikával kapcsolatos kérdésbe nem szeretnének belefolyni, ezért megkeresésünket továbbította Séra Magdolna nemzetiségi referensnek. 

Amint az önkormányzattól választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.