Lefejezték az embercsempész bűnszervezetet

Két sikeres fellépésről adtak számot a hatóságok az illegális migrációra építő szervezett bűnbandákkal kapcsolatban. Elfogták Romániában az egyik embercsempész bűnszervezet főnökét, akit kiadnak hazánknak. A Vajdaságban megfékezték a szerb hatóságok a hétfőn kirobbant embercsempész maffiaháborút.

2023. 06. 29. 19:21
Borítókép: Elfogott embercsempészt kísérnek a rendőrök (Fotó: Teknős Miklós)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazánk biztonságát veszélyeztető embercsempész bandák elleni magyar–román, illetve magyar–szerb hatósági fellépés sikeréről adtak számot az illetékesek. Egy nemzetközi embercsempész-hálózat egyik vezetőjét fogták el Romániában a Fővárosi Főügyészség indítványára kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Az ügyben bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztálya folytat nyomozást, a Fővárosi Főügyészség irányítása és felügyelete mellett.

Az eddigi adatok szerint a román férfi 2022 februárjában hozta létre azt a jellemzően Románia–Magyarország–Ausztria területét érintő bűnszervezetet, ami egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolódott. Az elsősorban román és magyar állampolgárokból álló bűnbanda a román férfi irányítása és utasításai alapján, az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó külföldi személyeket csempészett Romániából vagy Szerbiából indulva Magyarországon keresztül Ausztriába. A bűnszervezet tagjai a csempészett személyeket sanyargatták is, mivel az egyik – 2022 augusztusában történt – szállítás során hosszú ideig utaztatták őket a nyári hőségben egy túlzsúfolt raktérben, így a bevándorlók nem jutottak elegendő levegőhöz. Ezek a körülmények az egyik külföldi férfi halálához vezettek.

A magyar eljárásban eddig tíz gyanúsított van (szervezők és sofőrök), akik közül heten letartóztatásban vannak, két társuk jogerős szabadságvesztést tölt, egy személy pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A sikeres felderítés és elfogás érdekében májusban közös nyomozó csoport alakult a magyar és a román igazságügyi hatóságok részvételével, ennek tevékenységét az Eurojust koordinálta és támogatta. A bűnszervezet vezetőjének elfogása érdekében, a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, amely alapján a román hatóságok a tegnapi napon elfogták a gyanúsítottat, akivel szemben a büntetőeljárást a magyar hatóságok folytatják le.

Ugyancsak jó hír érkezett a Vajdaságból, a Szabadka közeli erdőből, ahol hétfőn embercsempészbandák – afgánok és marokkóiak – között fegyveres összetűzés robbant ki. A szerb speciális egységek felszámolták az erdei háborút. A gépfegyvereket is bevető bandák lövöldözéséről a helyiek készítettek felvételeket, amelyeket a közösségi oldalakon osztottak meg. Azt mondják, rendszeresek a migránsok közötti leszámolások.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.