Lehet, hogy csupán fedőszerv volt Karácsony Gergely 99 Mozgalma

Hol lehetett Karácsony Gergely mikroadomány-doboza, hogy 506 millió forint értékben került bele, font és euró? – tette fel a költői kérdést Nagy Ervin az M1 Ma reggel című műsorában. A XXI. Század Intézet elemzője megjegyezte, amint valamit megtudunk a baloldal kampányfinanszírozási botrányáról, a baloldali politikusok, így Karácsony kommunikációja is megváltozik.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony magyarázatának életszerűsége minimális. Még saját szövetségesei is kételkednek abban, hogy ez valóban így történhetett. Nagyon sok aggály felmerül a magyarázattal kapcsolatban. Hol lehetett ez a mikroadomány-doboz, hogy ennyi pénz, font és euró is belekerült? – tette fel a költői kérdést Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Nagy Ervin szerint elképzelhető, hogy Karácsony 99 Mozgalma csupán egy fedőszerv volt, ugyanis később szerződést kötöttek Bajnaiékkal. Fotó: Képernyőfotó/M1
Nagy Ervin szerint elképzelhető, hogy Karácsony 99 Mozgalma csupán egy fedőszerv volt, ugyanis később szerződést kötöttek Bajnaiékkal. Fotó: Képernyőfotó/M1

Mint ismert, hétfőn látott napvilágot a Nemzeti Információs Központ új jelentése, amely a baloldal kampányfinanszírozásáról szól. Ebből kiderült, hogy Karácsony Gergely párbeszédbeli párttársa, Perjés Gábor tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A tranzakciók nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Karácsony Gergely később mikroadományokkal magyarázta azt, hogy honnan került több mint félmilliárd forint az általa alapított 99 Mozgalomhoz.

 

Karácsony finanszírozása

Mint Nagy Ervin kifejtette: amikor a 99 Mozgalom létrejött, arra volt hivatott, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampányát finanszírozza. Viszont ennek az 506 milliónak a nagy része, amelyet fontban és euróban fizetett be a bankba egy magánszemély, azért problematikus, mert a pénz nagy része akkor érkezett, miután Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára. Hozzátette: a 2022-es áprilisi országgyűlési választások után is érkeztek pénzek, s ez további kérdéseket vet fel. Az elemző megjegyezte:

ahogy egyre többet tudunk meg az ügyről, úgy változik a baloldali politikusok kommunikációja. 

– Eleinte azt mondták, hogy ilyen nem történt, ők semmiről sem tudtak, ma azért már bevallanak néhány dolgot – mondta. Mivel több pénzt költöttek a megengedettnél, ezért látniuk kellett a pártoknak mindezt az elemző szerint. Hozzátette: az, hogy ellopták ezt a pénzt, valós lehetőség, ő ezt azonban nem tudja megállapítani. Úgy véli, a 99 Mozgalom csupán egy fedőszerv volt, ugyanis a 99 Mozgalom szerződést kötött a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdattal. 

Az elemző szerint ez egy olyan szál, amelyet a hatóságoknak érdemes lesz felgöngyölíteni.  

Mint kifejtette: Szigetvári Viktor az, aki leginkább a külföldi bejegyzéseket, különböző nemzetközi kapcsolatokat intézte a cégnek. Ő Gyurcsány Ferenc tanácsadója volt korábban, emellett Bajnai Gordon, és Ficsor Ádám is fémjelzik ezt a hálózatot. Hozzátette: a mostani adatokból az rajzolódik ki, hogy a cég hálózatként működött. Észtországban is volt egy leányvállalat, amelyet egyes értelmezések szerint azért hoztak létre, mert ott sokkal megengedőbbek az adatkezelési szabályok, s a magyar emberek általuk összegyűjtött adatait így tudták használni.

Borítókép: Karácsony Gergely joggal foghatja a fejét (Fotó: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.