Menczer Tamás: A béke nem fontos a magyar baloldalnak

Az államtitkár elmondta, hogy a kormánynak a magyarok érdeke az első és soha nem fogják a háborút támogatni.

2023. 06. 13. 10:56
MENCZER Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az Országgyűlés plenáris ülése MENCZER Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány helyesen, többször is deklarálta, hogy Magyarország ebben a konfliktusban semmilyen formában nem vesz részt – fogalmazott az ukrajnai háborúról szólva a napirend előtti felszólalásában Csöbör Katalin. A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy hazánk azért lett a NATO tagja, mert a magyarok többsége a Nyugathoz tartozónak érzi magát, továbbá azt reméltük, hogy a szövetség garantálja a tartós békét és biztonságot.

– Amikor Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a megkérdezésünk nélkül azt nyilatkozza, hogy minden tagállam egyetért Ukrajna NATO-tagságával, akkor nem a béke felé mozdítja a világot – szögezte le a kormánypárti politikus. Mint mondta, egy védelmi szövetségnek joga van geopolitikai vagy hadászati terveket készíteni, illetve bővíteni a szövetségi rendszerét, de a szövetség vezetőinek nincs joga felelőtlen kijelentéseket tennie.

 

– Magyarország elsődleges érdeke, hogy Ukrajnában béke legyen 

 

– húzta alá Csöbör Katalin, majd jelezte: a NATO vegye figyelembe minden tagország elemi érdekeit és ne nagyhatalmi célok alapján kommunikáljon. A Fidesz politikusa jelezte, hogy hazánkban 1990 óta nem voltak jelentős védelmi fejlesztések, azonban 2016 óta a kormány jelentős erőfeszítéseket tett, hogy Magyarország olyan védelmi erővel rendelkezzen, amely képes biztosítani hazánk szuverenitását.

– Az orosz–ukrán konfliktus eszkalálódása valós veszély. Ha ez megtörténik, a harmadik világháború rémképe jelenik meg előttünk, amely akár az emberiség pusztulását is jelentheti. Nem létezhet olyan érdek, amellyel szemben az emberi civilizáció pusztulása mérlegre rakható – nyomatékosította a kormánypárti képviselő. Végül azt kérte a kormánytól, hogy folytassa az eddigi politikáját, ami garantálja a magyar emberek biztonságát.

Válaszában Menczer Tamás kiemelte, hogy az ülésnap kezdetén hét napirend előtti felszólalás volt az ellenzék részéről, ám egyikben sem esett szó a békéről. Felhívta a figyelmet, hogy a béke nem fontos a magyar baloldalnak, mivel háborúpártiak. – Emberek halnak meg a szomszédságunkban – köztük magyarok is –, mégis azt mondják a háborúpártiak, hogy nincs itt a béke ideje – rögzítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, majd kiemelte, hogy Magyarország érdeke a béke.

 

– Miért mennek szembe a magyar érdekkel?

 

– szegezte a kérdést a baloldalnak Menczer Tamás. Elmondta, hogy a kormánynak a magyarok érdeke az első, és soha nem fogják a háborút támogatni.

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.