A baloldaliak többsége is elutasítja a migránskvótát

A magyarok 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió bevándorlókat küldjön Magyarország területére a magyar kormány tiltakozása ellenére. A Nézőpont Intézet lapunknak készített kutatása szerint nincs olyan társadalmi csoport, amely támogatná a migránskvóta brüsszeli tervét, még a baloldaliak 58 százaléka is elutasítja azt.

Pintér
2023. 06. 19. 4:45
null
Catania, 2023. április 12. Több száz migránssal a fedélzetén érkezik egy hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az előző év azonos időszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérőnek. A növekvő migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy az ország területére az Európai Unió csak a magyar kormány hozzájárulásával küldhessen menekültkérelmet benyújtó bevándorlókat – áll a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített elemzésében. A nemzetállami szuverenitást felülírni igyekvő migránskvóta elutasítása minden társadalmi csoportban többségi álláspontot jelent, a pártpolitikai preferenciákat is meghaladja. Nem meglepő, hogy csaknem a teljes kormánypárti szavazótábor (93 százalék) ragaszkodna a nemzetállami hatáskörök védelméhez, és ellenezné a bevándorlók kötelező kvóta szerinti betelepítését. Az pedig intő jel a tervet hallgatólagosan támogató baloldali pártok számára, hogy még a baloldali szavazók többsége (58 százalék) is ellenzi a migránskvóta elvét, s mindössze harmaduk (32 százalék) tartja azt elfogadhatónak.

A migránskvóta elutasítása elég egyértelmű hazánkban

Elemzésében az intézet felidézte, hogy a migránskvóta terve 2015 óta napirenden van. – Ezt erősítette meg a magyar ellenszavazat mellett elfogadott tanácsi álláspont, amely alapján Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia, vagyis a hazánkra jutó migránskvóta az összes áthelyezendő személy csaknem harminc százalékának felelne meg – fogalmaztak.

Az újragondolt migránskvóta európai terve ellentétes a 2016-os magyar népszavazás után a magyar alaptörvénybe is beiktatott elvvel, miszerint Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Az intézet ezért arra volt kíváncsi, hogy a magyarok elfogadhatónak tartják-e azt, ha a magyar kormány hozzájárulása nélkül hoznak döntést Brüsszelben egy ilyen fontos ügyben.

A Nézőpont Intézet a friss, reprezentatív közvélemény-kutatását június 12–14. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készítette.

Borítókép: Több száz migránssal a fedélzetén érkezik hajó a szicíliai Catania kikötőjébe 2023. április 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.