Navracsics Tibor: Az európai identitás erősíti a nemzetit

Az európai önazonosságot segíti az Erasmus-program, valamint az Európa kulturális fővárosa programsorozat is – jelentette ki a miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 21. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai identitás az európai integritás hajtómotorja lehet – emelte ki Navracsics Tibor A múltban gyökerező identitás jelene és jövője című, szerdán kezdődött konferencián. Mivel a nemzeti identitás nem kizárólagos, hiszen létezik mellette helyi, regionális, vallási identitás, így létezhet nemzetek feletti, európai identitás is – mondta.

A nemzeti identitásra épülve, a nemzetek közös vonásait hangsúlyozva jöhet létre az európai identitás, amelyet például a diákok külföldi tanulását segítő Erasmus-program vagy a kulturális sokszínűséget felvonultató Európa kulturális fővárosa (EKF) programsorozat is támogat 

– mutatott rá.
Az európai identitás kialakulásának lehetőségeiről és lehetséges irányairól a miniszter azt mondta: míg az elmúlt száz évben a politikát alapvetően társadalmi, gazdasági döntések sorozataként értelmezték, a 2010-es évektől egyre inkább előtérbe kerülnek olyan kérdések, hogy „kik vagyunk, milyen azonosságok kötnek össze bennünket”.
Véleménye szerint míg az első világháború után a gazdasági kérdésekre, a javak elosztására koncentráló „funkcionális” politika egyeduralkodó volt, a közelmúltban egyre fontosabbá vált, hogy „milyen értékek alapján alkotunk másokkal közösséget, és megint mások miért különböznek tőlünk”. Fontos kérdésnek nevezte, hogy a politika létezhet-e identitás nélküli közösségekben, illetve létrehozhat-e identitást egy közösségben.
Navracsics Tibor emlékeztetett: a XVIII–XIX. századtól megjelent a nemzeti identitás, és a politikának elsődleges céljává vált a nemzetállamok létrejöttének elősegítése.
A második világháború után az akkori európai nemzedékek úgy látták, hogy a modern nemzetállamok „kitermelik” az Európa világelsőségét kockáztató háborúkat. A következtetés az volt, hogy ezt meg kell törni, és le kell térni a nemzetállamiság útjáról – fejtette ki a tárcavezető. Törekedtek arra, hogy olyan, nemzetek közötti erős együttműködés jöjjön létre, amely háború nélkül képes a konfliktusok kezelésére – mondta az Európai Unió elődszervezetének megalakítására utalva.

Hozzáfűzte, hogy az európai identitás azt feltételezi: a nemzeti identitás nem kizárólagos kategória, hiszen lehet valaki például jó veszprémi, jó magyar, jó közép-európai és jó európai is egyúttal. 

A miniszter szerint az uniós identitás létrejöttét mutatja, hogy az EU egyre nagyobb szerepet tölt be az állampolgárok életében, illetve megjelentek közös problémák, és azokra adott közös válaszok kísérlete. Példaként említette a migrációt és a klímapolitikát.
A szombatig tartó konferencián az identitás témájáról csaknem 150 előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Szó lesz arról is, hogyan jelenik meg az identitás az irodalomban, a festészetben és a nyelvoktatásban.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.