Négyszáz éves hajóroncsot emelnek ki az észak-németországi Trave folyóból

Különleges műszaki mentőhajó segítségével hétfőn megkezdték annak a négyszáz éves hajóroncsnak a kiemelését az észak-németországi Trave folyóból, amelyet 2022-ben véletlenszerűen fedeztek fel a folyómeder átvizsgálásakor.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 05. 17:23
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A St. Perun nevű hajó hidraulikus darujával már felszínre is hozta a maradványokat, köztük elsőként egy kagylókkal és tengerimakkokkal borított fahordót.

A lübecki városvezetés szerint a hajó és rakományának kiemelése mintegy három hónapot fog igénybe venni és csaknem kétmillió euróba (740 millió forintba) kerül majd.

A projektvezető Felix Rösch régész szerint hozzávetőleg százhetven hordót találtak a roncsban, és ezeket a napokban felhozzák. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a hajóroncs további sorsa a kiemelést követően.

Szakértők szerint egy rendkívül jó állapotban fennmaradt XVII. századi teherhajó roncsáról van szó. Ebből a korszakból mindenek előtt hadihajók maradványait találták meg, polgári kereskedelmi hajókat viszont alig.

Korábbi értesülések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón. A tizenegy méteres mélységben fekvő, mintegy húsz méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.