Novák Katalin: Nem lehet elvitatni az EU elnökséget Magyarországtól

A köztársasági elnök szerint ha az Európai Parlament a jogállamiság őrének tartja magát, akkor demokratikus úton marad.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 15:36
NOVÁK Katalin
Budapest, 2023. január 1. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2022. december 30-án. MTI/Sándor-palota Fotó: Sándor-palota
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha az Európai Parlament, amely a jogállamiság őrének tartja magát, demokratikus úton marad, és nem lép le erről, azt jelenti, hogy az Európai Unió soros elnökségét 2024 második félévében Magyarország fogja betölteni – jelentette ki Novák Katalin Tiranában az elnöki palotában, a Bajram Begaj államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az államfő arra reagált, hogy az Európai Parlament elfogadta azt a határozatot, amely a magyar EU soros elnökség megakadályozását célozza.

Novák Katalin az ATV kérdésére felidézte, hogy abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a 2011-es európai uniós elnökségben ő maga is dolgozhatott, és mint fogalmazott: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország hogyan állt helyt. 

– Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben az Európai Unió soros elnökeként Magyarország ismét ezt a helytállást fogja mutatni 

– hangsúlyozta. 

Az államfő hozzátette: reméli, joggal bizakodik abban, hogy nem születik antidemokratikus, a jogszabályokat felrúgó döntés ebben a vonatkozásban, és így fel sem merül komoly emberek között, hogy az európai uniós elnökséget el lehetne vitatni Magyarországtól.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.