Rétvári Bence: Az új pedagóguséletpálya-törvény teremti meg a béremelés alapjait

– Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentnek kedden benyújtott új pedagóguséletpálya-törvényről az M1 Aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 13:43
20220727 Budapest Dr. Rétvári Bence, Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon sok egyeztetés volt, összesen 21 kör, a 21. az Európai Bizottság volt, a huszadik a parlamenti pártok, és korábban tucatnyi esetben a szakszervezeteknek is lehetősége volt módosításokat tenni – közölte a köztévének nyilatkozva ma délelőtt Rétvári Bence. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a szakszervezetekkel paragrafusról paragrafusra végigmentek a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben vagy teljes egészében megállapodni, több ponton módosítani a törvényjavaslatot. 

Rétvári Bence példaként említette, hogy szakszervezeti kérésre hatról három hónapra csökkentették a határidőt a munkaviszony megszüntetésénél, továbbá hogy a kötelező továbbképzéseken nem hatvan-, hanem 55 éves korig kell részt venni. – Erről a szakszervezetek kevesebbet beszélnek, hogy amiket kértek, azoknak egy jelentős részét befogadtuk – mondta az államtitkár. 

Elismerik az egyéni teljesítményt

Kijelentette: a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy  a pedagógusoknak legyen egy önálló, a tevékenységükre szabott jogállása, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. – A másik cél, hogy a béremelésnek teremtsük meg az alapjait – folytatta Rétvári Bence. Kifejtette: most 114-féle bérbesorolási kategória van, nagyon bonyolult a rendszer. A törvényjavaslat alapján ebből egy teljesítményarányos bérezési rendszer lesz, öt bérsávval, amelyeken belül az egyéni teljesítmény elismerésére nyílik lehetőség. 

– Az fogja megszabni a tanár bérét, hogy a diákokkal mennyire odafigyelően, odaadóan foglalkozott az előző tanévben, mit tudott segíteni a gyerekeknek, hogyan haladtak előre a tanítványai, menyire innovatív módszereket alkalmazott, illetve a tanórákon kívül milyen többletet tett bele – magyarázta az államtitkár. 

Hozzáfűzte: számít majd a hátránycsökkentésben, illetve a tehetséggondozásban nyújtott teljesítmény is. 

– Eddig elsősorban az életkor és a végzettség alapján történt a bérezés, most lehetővé válik, hogy 

elismerjük azt, amit a gyerekekért tesznek, a fizetésében is meg tud jelenni, százezres nagyságrendű összegben

– közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta: ezzel a legjobb tanárokat lehet leginkább a pályán tartani, és a fiatalokat ösztönözni, hogy ne hagyják el a pedagóguspályát, hiszen a lemorzsolódás a legnagyobb veszély. 

Álhírekkel riogattak

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár ugyancsak hangoztatta, hogy három hónapig egyeztettek a törvényjavaslatról, és érdemi módosítások történtek a szakszervezetek javaslatai alapján. Kitért arra, hogy 

rengeteg álhír, riogatás volt, például a kötelező óraszámról, ami nem változik. 

– Azt szeretnénk, ha végre megérkeznének az uniós forrásaink, és ezzel egy nagyon nagy léptékű, 75 százalékos béremelést tudnánk megvalósítani 2025-ig – szögezte le Rétvári Bence. 

Megjegyezte: a baloldali képviselők sportot űznek abból, ki tud több új feltételt szabni az EU-s források megérkezéséhez. – Felfoghatatlan, miért a pedagógusbér-emelésben akadályozza a kormány terveit a baloldal – tette hozzá az államtitkár –, hiszen ez a pénz abban a pillanatban menne tovább a pedagógusokhoz. 

– Felfoghatatlan felelőtlenség, hogy valaki az európai parlamenti mandátumát annak a megakadályozására használja, hogy a pedagógusok 2025-re átlagosan nyolcszázezer forintot tudjanak keresni – fogalmazott Rétvári Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.