Sokkal több, mint jótékonysági futás

Pénteken rajtol az Egy vérből vagyunk, amely a külhoni magyarokkal való összetartozásra, valamint a segítségnyújtás fontosságára szeretne rámutatni.

2023. 06. 28. 14:54
Egy Vérből Vagyunk jótékonysági futás 2022. szeptember 22-25.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a legkönnyebb módja a segítségnyújtásnak az adakozás, az igazi élményt a gyermekek számára az adja, amikor figyelmet kapnak, amikor ők is számítanak valakinek

 – vallja Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás szervezője, aki a kezdeményezés által a határon túli magyarokkal való összetartozásra, valamint a segítségnyújtás fontosságára szeretne rámutatni. A kilencedik alkalommal meghirdetett jótékonysági futás június 30-án Bonyhádról rajtol, a résztvevők pedig 740 kilométerrel odébb, a gyergyószárhegyi gyermekotthonnal szemben lévő tatárdombi emlékműnél érnek célba. A távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány felkért ultrafutói teljesítik részben futva, részben kerékpárral, hozzájuk minden nap két-három ponton is lehet csatlakozni. 

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója szerint 

a hatnapos rendezvény ugyanakkor sokkal több, mint jótékonysági futás, a 740 kilométeres táv teljesítése során ugyanis több gyermekotthonnak ajándékoznak sportcipőket, továbbá sporttábort és gyermekfesztivált szerveznek a nehéz sorsú fiataloknak. 

– A pénteken induló jótékonysági esemény alatt tíz szervezet gyermekei számára adunk át sportcipőket. A nagyszalontai Szent Antal Gyermekvédelmi Központ, a nagyváradi Szent Angéla Gyermekotthon, a zsoboki Bethesda Gyermekközpont, a Szent Mihály plébánia nehéz sorsú gyermekei, a kolozsvári Aksza Ház gyermekei, Böjte Csaba és Tiszti által támogatott kolozsvári egyetemisták, a magyarfülpösi szórványkollégium, a Kájoni János Gyermekotthon és a Csébé Egyesület futócsapata is új sportcipőket kap. Utóbbiak egy tűzvész következtében veszítették el az otthonukat – részletezte Gui Angéla, majd a mélyszegénységben élő gyermekeknek szerveződő sporttáborról mesélt. Mint mondta, az erdélyi Magyarfülpösön található szórványkollégium fiataljainak immár harmadik éve szerveznek sportprogramokat és kirándulásokat. 

Az Ady István által alapított intézményben olyan gyermekek találtak átmeneti menedékre, illetve tanulhatnak magyarul, akiknek odahaza naponta kellett szembenézniük az erőszakkal, az alkoholizmussal és a nélkülözéssel. Ezek a gyermekek, akik talán életükben először tollasoznak, olyan örömöket élnek át a sporttáborban, amivel ritkán találkozunk a saját környezetünkben 

– jegyezte meg. 

Egy Vérből Vagyunk jótékonysági futás 2022. szeptember 22-25.
Fotó forrása: Egy Vérből Vagyunk Alapítvány

A gyergyószárhegyi célbaérkezést követően pedig kezdetét veszi az Egy vérből vagyunk gyerekfesztivál, ahol nagyjából háromszáz, a környék gyermekotthonaiban élő gyermeknek fognak programokat szervezni. 

Az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklub és az Arbor Vállalkozók Szövetsége által támogatott rendezvényen a sportprogramok mellett néptánc, kézműves foglalkozások, lovasbajnok-bemutató és hagyományőrző íjászat is lesz, valamint sor kerül a 4Street zenekar koncertjére, a fesztivál pedig Böjte Csaba atya szentmiséjével zárul 

– ismertette a szervező. 

A gyerekfesztiválon továbbá részt vesz Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke is, aki 2015-től kezdve minden egyes Egy vérből vagyunk eseményen jelen van. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig szintén támogatója és fontos résztvevője a kezdeményezésnek, így idén is a futókkal együtt rajtol el. 

Borítókép: Egy vérből vagyunk jótékonysági futás (Forrás: Egy Vérből Vagyunk Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.