Úgy bukott le egy vállalkozó, hogy ellopták a munkagépeit + videó

Ellopott hatvanöt ipari gépet három férfi egy lajosmizsei raktárból még tavaly nyáron. A tolvajokat idén február 22-én fogták el a rendőrök, azonban miután a tulajdonos visszakapta a berendezéseket, belőle is hamar gyanúsított lett.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség, NAV2023. 06. 20. 13:42
Lefoglalt munkagépek egy raktárban Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommandós rajtaütéssel fogták el azt a három férfit, akik az egyik lajosmizsei raktárból loptak el 2022. augusztus 15-én hatvanöt, útépítéshez használt ipari gépet. Az ellopott gépek tulajdonosa úgy nyilatkozott a rendőröknek, hogy azokra korábban felvett 166 millió forint értékű támogatást.

A három férfira február 22-én csaptak le Monoron és Üllőn, 

a hatvanöt gépből negyvenhetet találtak meg. 

Az Üllőn elfogott férfi volt a jelenlegi adatok szerint a lopás kitalálója, letartóztatását elrendelte a járásbíróság. A bűncselekménnyel gyanúsítható férfiak beismerő vallomást tettek – közölte Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Monoron őrizetbe vett férfiak bűnügyi felügyelet alatt állnak. További két üllői férfit is kihallgattak gyanúsítottként a rendőrök, akik a gyanú szerint felpakolták az ellopott gépeket az elszállításhoz használt kamionra.

 

Sértettből gyanúsított

Az ügy derített fényt a sértett egy kellemetlen titkára: a kirendelt szakértő szerint az ellopott hatvanöt gép összértéke mindössze 28,5 millió forint. Amikor június 15-én a lefoglalt gépeket a rendőrség visszaadta a tulajdonosnak Kecskeméten, a sértettből hamar gyanúsított lett, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai elfogták költségvetési csalás miatt.

A géptolvajok elleni rendőrségi eljárás alatt derült ki, hogy 

az ellopott munkagépek már a beszerzésük idején jóval kevesebbet értek, mint amit a támogatásban részesülő cég megjelölt. 

A munkagépekre vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó, összesen 148 millió forintot kérelmező cég képviselője megtéveszthette a kölcsönt nyújtó bankot, és ezzel vagyoni hátrányt okozhatott az európai uniós költségvetésben.

A NAV budapesti nyomozói költségvetési csalás miatt folytatnak eljárást. A visszaszerzett munkagépeket lefoglalták, és gyanúsítottként kihallgatták a munkagépek tulajdonosát. Amennyiben a bűnössége beigazolódik, akár nyolc év letöltendő büntetésre is ítélhetik.

Borítókép: A lefoglalt munkagépek (Forrás: Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.