A nyaralók örülhetnek, a jövő hét közepéig marad a kánikula

Legalább a jövő hét közepéig kifejezetten meleg időre számíthatunk, és ugyan az egyes napokon érkezhetnek gyenge frontok Magyarország fölé, ezek csak átmenetileg mérséklik majd a meleget. Péntektől ismét szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek, így vasárnaptól újabb kánikulai hullám várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni videójából.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 07. 10. 21:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy András meteorológus elmondta: ma éjszaka egy gyenge hidegfront érkezik, az éjszaka első felében az ország északi részében lehet számítani erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre, és a záporokra, zivatarokra is itt van nagyobb esély.

Forrás: Met.hu

A záporos-zivataros gócok éjszaka áttevődnek az Alföldre, majd a hajnali, reggeli órákra mindenhol megszűnik a csapadék.

Kedden szinte országszerte túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható. A hidegfrontot követően néhány fokot mérséklődik a meleg, kedden napközben 30-34 fok között alakulhatnak a csúcsértékek.

A hőérzetet a megélénkülő északnyugati szél mérsékelheti, sőt a Duna mentén, illetve a Duna-Tisza közén átmenetileg erős, óránkénti 45-50 kilométer széllökések is előfordulhatnak – mondta.

Hozzátette: szerdán napközben egy hullámzó front érkezik északnyugat felől, így a déli óráktól egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, délután-este egyre több helyen kell záporra, zivatarra készülni.

Az érkező front előtt kifejezetten forró lesz a levegő, 30-38 fok között alakulhatnak a csúcsértékek, és kis eséllyel akár a napi országos melegrekord is megdőlhet.

Csütörtökön az ország felett lesz a hullámzó front, így többfelé, akár ismétlődő jelleggel is előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd estétől szárazabb levegő érkezik. Pénteken és a hétvégén túlnyomóan napos, csapadékmentes idő valószínű, és egyre melegebb lesz.

A következő hőhullám vasárnap vagy a jövő hét első napjaiban tetőzhet. Az ország egyre nagyobb részén, elsősorban a középső országrészben és az Alföldön 35 fok feletti csúcshőmérsékletek lehetnek, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést – mondta Mesterházy András.

Hozzátette: a jövő hét közepén érkezhet egy markánsabb hidegfront, amely mentén akár többfelé is előfordulhat zápor, zivatar, és a front akár tartósan is mérsékelheti a nagy meleget.

Borítókép: illusztráció (Fotó:Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.