A Mátrában és a Bükkben több eső esett, mint tavaly egész évben

Ismertette az idei mérési adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 07. 31. 18:52
null
Hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult csapadék Nógrád vármegyében: 6 település, 4 város hivatásos tűzoltói, 12 önkéntes egyesület, csaknem 300 helyi lakos, 5500 homokzsák, mintegy 400 ingatlan, 800 bajba jutott ember. A károkat a Virág patak, a Bujáki patak és a Rimóc-Sipek patak áradása okozta. Szerencsére az esetek során senki nem sérült meg, de több lakóház lakhatatlanná vált, így az ott élők rokonokhoz költöztek, de többeket lakosságvédelmi intézkedés keretében helyeztek el. További részletek: https://www.katasztrofavedelem.hu/30/tegnap-tortent Fotók: Észak-Mátra ÖTE Forrás: Észak-Mátra ÖTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi száraz és az idei csapadékosabb év egymáshoz való viszonyát jól mutatja, hogy már most, július végén vannak olyan területek az országban, ahol 

több csapadék esett ebben az évben hét hónap alatt, mint tavaly egész évben.

Kiemelten a Mátra és a Bükk térsége számít ilyen országrésznek. Például Bodonyban idén már 674 milliméter csapadék hullott, míg 2022-ben összesen csak 429 milliméter.

Kifejezetten csapadékosnak bizonyult Kékestető (idén január és július között 769 milliméter, tavaly 625 milliméter) és Miskolc Berekalja (544,7 milliméter, illetve 464,9 milliméter) állomás is.

Nem csak a hegyekben akad ilyen állomás, hanem a Balaton-felvidéken (Hidegkút 531,6 milliméterrel, illetve 472,7 milliméterrel) és az Alföldön (Baja Csillagvizsgáló 451,5 milliméterrel, illetve 405,5 milliméterrel) is – ismertette közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Észak-Mátra ÖTE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.