A Párbeszéd már mindent letagadna

Már saját pártja, a Párbeszéd is letagadná, hogy bármi köze lett volna Karácsony Gergely pénzmosási gyanúba keveredett 99 Mozgalmához. Pedig nem olyan rég Szabó Tímea még azt hangoztatta: hosszabb távra terveznek a mozgalommal, amely akár az egész ellenzéki pártstruktúrát is átrendezheti. Mindeközben már a baloldal és médiája is válaszokat vár a főpolgármestertől.

Bákonyi Ádám
2023. 07. 11. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 99 Mozgalom a Párbeszéd – Zöldektől független szervezet, így nem tudunk nyilatkozni a működését illető kérdésekről” – válaszolta Karácsony Gergely pártja szemrebbenés nélkül a Szabad Európának, amikor a kormánypártisággal aligha vádolható portál a főpolgármester körül egyre terebélyesedő botrányról érdeklődött. Ismert: a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. Az összeget ráadásul tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be, nagy részét nem is forintban, hanem valutában. 

Bár az ügyben már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is eljárást indított, Karácsony váltig állítja: dobozkákban összegyűjtött mikroadományokból származik a félmilliárdos támogatás.

A Párbeszéd állítása – miszerint nekik semmi közük a 99 Mozgalomhoz – már-már arcpirító. 2021 májusában, amikor a mozgalom támogatásával, illetve annak nevében Karácsony megkezdte előválasztási kampányát, Szabó Tímea a párt akkori társelnökeként azt hangoztatta a Népszavának: „Ha kormányváltást akarunk, akkor a jelenlegi ellenzéki szavazói bázison túl kell nyúlni. Ehhez ki kell lépni a pártos világból, és nyitni a pártot még nem választók, illetve azok felé is, akik eddig egyáltalán nem politizáltak. A 99 Mozgalom ennek az eszköze.” Sőt a Párbeszéd akkori társelnöke azt is hangoztatta, hogy hosszabb távra terveznek a mozgalommal. 

Érdemes végiggondolni az ellenzéki oldalon a jelenlegi pártstruktúrát a választások után, azt, hogy más formában nem működhetünk-e esetleg hatékonyabban 

– fogalmazott Szabó Tímea. Lapunk mindeközben hiába kereste a Párbeszéd sajtóosztályát – többek között – azzal kapcsolatban, hogy ­miért maradt el a nagy bejelentés, miszerint az egész baloldal beállt a főpolgármester mögé a jövőre esedékes önkormányzati választásokon. A párt jelenlegi társelnöke, Tordai Bence jú­nius végén ugyanis a Népszavának kijelentette, hogy 

„felállt a demokratikus ellenzéki egység Karácsony Gergely mögött”, amit nemsokára hivatalosan is bejelentenek. 

Sőt Tordai egyenesen úgy fogalmazott: senkinek nincs alternatívája, senki sem tud jobb ajánlatot tenni az asztalra vagy komolyan vehető kihívót felmutatni a jelenlegi budapesti főpolgármesterrel szemben, úgyhogy ideje volt elengedni az ezen való „ugrabugrálást”, és valami hasznosabbra fordítani az energiáikat. Lassan azonban már több mint két hete nem történt meg a Karácsony egységes támogatásáról szóló nagy bejelentés, a Párbeszéd nem pedig válaszolt arra, hogy mi a csúszás oka, illetve hogy az mégis mikorra lesz várható.

Mindeközben már a baloldal és médiája is válaszokat vár a főpolgármestertől. A Szabad Európa, a 24.hu, illetve a magát tényellenőrnek nevező Lakmusz.hu után tegnap a Telex is Bohózatnak tartják Karácsony magyarázkodását az ötszázmillióról az ellenzéki politikusok címmel közölt cikket. 

Ebben a Momentum kivételével valamennyi baloldali párt élesen bírálta a főpolgármestert. Az LMP-s Ungár Péter például „az ellenzéki szavazók számára megalázóan hihetetlennek”, „elmeszüleménynek”, „bohózatnak” nevezte Karácsony magyarázkodását, míg a Jobbik Bajnai Gordon és Szigetvári Viktor érintettségét is felvetette az ügyben. Gyurcsány Ferencék szerint Karácsony Gergely úgy tudná megnyugtatóan lezárni ezt az ügyet, „ha korábbi ígéretének megfelelően valóban megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket és az általuk nyújtott támogatás összegét”.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.